Witajcie w przedświątecznej gorączce 🙂 Jeżeli jesteście zapracowani i nie wybraliście jeszcze ciasta na tegoroczne święta to polecam wam fajną alternatywę do klasycznego sernika. Mianowicie, sernik orzechowy bez spodu. Wersja którą upiekłam wychodzi niezbyt słodka (osobiście dodałabym więcej cukru) i mocno orzechowa, a czekolada dodatkowo podkreśla ten smak. Możecie również zrezygnować z czekolady, wtedy będzie bardziej “fit” 🙂 U mnie to ciasto było skazane na niepowodzenie, ponieważ mój ser był już troszkę po dacie ważności i koniecznie chciałam go wykorzystać. A do tego zapomniałam wyjąć wcześniej składniki z lodówki, żeby miały temperaturę pokojową. Pomimo tego wyszedł i był pyszny, więc wierzę, że tego ciasta nie da się zepsuć 🙂

Sernik orzechowy

Składniki na foremkę o średnicy 20cm:

– 1 kg sera na serniki

– 250g orzechów laskowych (skorzystałam z mielonych orzechów)

– 5 jajek

– 200g cukru pudru

– 1 i 1/2 płaskiej łyżki mąki ziemniaczanej

– 1 płaska łyżka mąki pszennej

Dodatkowo:

– 80 g gorzkiej czekolady

– 80 ml śmietanki kremówki 30%

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (chociaż jak widać i bez tego jest szansa że się uda 🙂 ). Wszystkie składniki wrzucić do miski i krótko zmiksować. Do momentu ich całkowitego połączenia. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia,  a piekarnik nastawiamy na 150 stopni. Pieczemy 80 minut. Boki powinny być ścięte a środek “galaretowaty”. Ciasto studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Gdy ciasto jest całkowicie wystudzone szykujemy polewę.

Śmietankę podgrzewamy ale tylko do momentu jak będzie ciepła, a nie wrząca. Dorzucamy połamaną czekoladę i mieszamy do momentu rozpuszczenia czekolady i połączenia się składników. Polewę wylewamy na ciasto i wkładamy je do lodówki.

Sernik bez spodu
Pyszna alternatywa klasycznego sernika

Smacznego!!!

Justyna

PS. Źródło przepisu blog Smakołyki Bereniki