Przekąska na słodko którą wam dzisiaj przedstawiam to na 100% jest deser, nie jestem tylko pewna czy można podać na nią prosty przepis. Powstała raczej z potrzeby wyczyszczenia lodówki z resztek, pozostałych po innych wypiekach 🙂 Dlatego nie podam w przepisie dokładnych porcji. I tak mamy tu jabłka, które używałam do rolady a także serek mascarpone który w nadmiarze został mi po muffinachOprócz tego biszkopty i odrobina startej czekolady. Wyszło pysznie, ale najważniejsze, że nic się nie zmarnowało 🙂 Całość zapiekłam w piekarniku, w pojedynczych foremkach.

Składniki wykorzystane do deseru:

– około 10 biszkoptów

– 2 kostki startej czekolady

– jabłka w galaretce według przepisu na roladę biszkoptową

– mascarpone według przepisu na muffiny

– odrobina masła do wysmarowania kokilek

Masłem smarujemy foremki od wewnątrz. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Na dnie każdej kokilki układamy połamane biszkopty. Następnie po łyżce jabłek, znów połamany biszkopt, następnie krem z mascarpone, znowu biszkopt i odrobina kremu na wierzch. Każdą warstwę oprószamy czekoladą startą na tarce z drobnymi oczkami.

Foremki wkładamy do piekarnika i zapiekamy około 8 minut. Jak widzicie na zdjęciach nie wszystkie moje desery mają wszystkie warstwy, ponieważ po prostu mi ich brakło. Deser możemy zajadać jak tylko lekko ostygnie

Deser z jabłkami i serkiem mascarpone
Prosty deser na wykorzystanie pozostałych składników

Smacznego!!!

Justyna