Jak już kiedyś pisałam wszystko co słodkie i co zawiera w sobie czekoladę znika u mnie w tempie ekspresowym. Do tego zalicza się jeszcze jeden składnik czyli nutella, a gdy występuje ona w połączeniu z czekoladą to już wogóle 😆 . To ciasto robiłam już kilka razy i teraz doczekało się swojego wpisu na blogu. Pierwszy raz podpatrzyłam ten przepis na blogu Sweet Place. I teraz zagościł on na stałe w moim repertuarze. Ciasto jest dość ciężkie i wilgotne ale nie tak maziste jak brownie. Nutella sama w sobie jest bardzo słodka dlatego do ciasta dodaję zawsze czekolady z możliwie najwyższą zawartością kakaa. Serdecznie polecam nutellożercom 🙂

Składniki na tortownicę 20 cm:

– 260 g miękkiej nutelli

– 70 g gorzkiej czekolady (u mnie 80%)

– 4 jajka (białka i żółtka osobno)

– 80 g miękkiego masła

– 60 g drobno zmielonych orzechów ( u mnie laskowe)

Na polewę:

– 70 g gorzkiej czekolady

– 80 ml śmietanki kremówki (36%)

– nektarynka do ozdoby

Czekoladę roztapiamy i odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Białka ubijamy ze szczyptą soli i również odstawiamy. Masło miksujemy razem z nutellą do powstania gładkiej jednolitej masy, następnie dodajemy żółtka, zmielone orzechy i roztopioną czekoladę. Całość dokładnie miksujemy. Na koniec do masy szpatułką, powoli dodajemy białka.

Ciasto wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. I pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni – 40 min. Ciasto lekko urośnie a następnie opadnie. Studzimy w piekarniku przy otwartych drzwiczkach przez około 20 min. Następnie odstawiamy do całkowitego ostudzenia.

Przygotowujemy polewę: w garnuszku podgrzewamy śmietankę, do ciepłej wrzucamy połamaną czekoladę. Po rozpuszczeniu czekolady i połączeniu składników –  polewamy ciasto i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przyozdabiamy dowolnymi owocami, bitą śmietaną lub orzechami.

Z mojej tortownicy wyszło 8-9 porcji. 1 porcja to 460 kcal.

Smacznego!!!