Bez kategorii/ CIASTA I DESERY/ CZEKOLADOWE WYPIEKI

Karpatka kakaowa z kremem budyniowym

Karpatka kakaowa z masa budyniową(3)

Przyznam całkiem szczerze, kiedy zobaczyłam tą karpatkę na blogu I Love Bake – zakochałam sie w niej. Wyglądała fantastycznie i aż krzyczała z monitora żeby jak najszybciej ją przygotować. Długo nie czekałam 🙂 Ciasto parzone w wersji kakaowej smakuje bardzo interesująco. Czuć w nim smak kakao, który nadaje delikatny gorzkawy posmak, jednocześnie idealnie komponując się ze słodkim kremem budyniowym. Ciasto wyszło przepyszne i ciesze się, że zrobiłam je w troszke większej blaszce. No i prezentuje sie bardzo dostojnie. Moja Druga Połówka również zasmakowała się w tym cieście, więc polecam wszystkim serdecznie 🙂

Składniki na blaszkę 24×24 cm:

Masa budyniowa:

– 3 szklanki mleka

– 3/4 szklanki cukru

– 2 łyżeczki cukru waniliowego

– 4 łyżki mąki pszennej

– 4 łyżki mąki ziemniaczanej

– 2 żółtka

– 250 g masła

2 szklanki mleka zagotowujemy wraz z cukrami. W pozostałym mleku mieszamy dokładnie żółtka z mąkami, tak by nie było grudek i wlewamy na gotujące się mleko (to z rozpuszczonym cukrem). Gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, do momentu aż masa mocno zgęstnieje. Gdy tak sie stanie odstwiamy masę do ostudzenia. Masło ucieramy na puch i po łyżce przekładamy do masy budyniowej, delikatnie miksując.

Ciasto parzone:

– 1 szklanka wody

– 3/4 szklanki mąki

– 1/4 szklanki kakao

– 5 jajek

– 120 g masła

– szczypta proszku do pieczenia

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy z gazu i dodajemy przesiane mąkę wraz z kakao. Intensywnie mieszamy łyżką, aż ciasto będzie jednolite i będzie odchodzić od garnka. Odstwiamy ciasto do lekkiego przestudznia. Po tym czasie dodajemy do ciasta jajko po jajku, cały czas dokładnie miksując. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą pieczemy osobno ale w tej samej foremce przez 25-30 minut w 200 stopniach.

Gdy ciasto ostygnie, nakładamy na spód masę budyniową i przykrywamy ja drugim ciastem parzonym delikatnie je dociskając. Przed podaniem posypujemy ciasto cukrem pudrem. Polecam trzymać ciasto w lodówce.

Z foremki wykroiłam 16 porcji. Jedna to 340 kcal.

Karpatka kakaowa z masa budyniową(4)

Karpatka kakaowa z masa budyniową(2)

Karpatka kakaowa z masa budyniową(1)

 

Smacznego!!!

 

You Might Also Like

28 komentarzy

  • Reply
    ~Obżarciuch
    18 marca 2015 at 12:35

    kakaowej karpatki jeszcze nie jadłam 🙂 ale pora to zmienić 🙂 a Ciebie zapraszam do mnie na dietetyczne czekoladowe ciasto z bitą śmietaną
    http://oobzarciuch.blogspot.com/2015/03/ciasto-czekoladowe-z-kaszy-jaglanej.html

  • Reply
    ~figmara
    18 marca 2015 at 13:03

    Wygląda pięknie 🙂

    • Reply
      Justyna
      18 marca 2015 at 20:47

      Bardzo dziekuje:-)

      • Reply
        ~Janusz
        22 marca 2015 at 22:57

        Wróć… wygląda obłędnie 🙂

  • Reply
    ~Buster
    18 marca 2015 at 13:49

    Podrzucę komuś ten pyszny przepis 😀

    http://www.buster.pw/5-spraw-w-ktorych-kobiety-sa-dla-mnie-niezastapione/

  • Reply
    ~bułka z chlebem
    18 marca 2015 at 15:11

    Pyszna karpatka z pysznym kremem, u mnie dzisiaj delikatne i lekkie gniazdka poznańskie
    http://bulkazchlebem.pl/gniazdka-poznanskie

  • Reply
    ~pozytywny
    18 marca 2015 at 15:15

    Wspaniale wyglądające ciasto. Zapewne musi być smaczne, więc chętnie zapiszę sobie Twój przepis i wypróbuję 🙂 Pozdrawiam.

    • Reply
      Justyna
      18 marca 2015 at 20:47

      Polecam serdecznie:-)

  • Reply
    ~Ulubione Przepisy
    18 marca 2015 at 15:41

    Już wyobraziłam sobie jak ją wcinam, i powiem szczerze, smakuje obłędnie:-)
    Wszystko co pyszne musi tak smakować. Z takich połączeń kakaowych, ma tu równie znakomite ciacho, kakaowe do tego jest bez mąki. Zapraszam Cię w wolnej chwili. http://ulubioneprzepisybarbary.blogspot.com/2014/02/kretowisko.html
    Pozdrawiam

  • Reply
    ~EwaPrzyKawie
    18 marca 2015 at 15:58

    Wspaniałe apetyczne ciasto. Polecam też

    http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html

  • Reply
    ~ilonaaa
    18 marca 2015 at 16:38

    czy wszyscy tu chcą być mili? i uzyskać pozytywny komentarz dla swoich wypieków? czy nikt nie widzi, że spód ciasta wygląda mało apetycznie;/ do karpatki powinien pójść lekki krem a nie jakaś breja bo właśnie tak to wygląda. Nie jestem złośliwa ale rozpływać sie tu nie ma nad czym. pozdrawiam

    • Reply
      Justyna
      18 marca 2015 at 20:46

      Jak dla mnie najważniejsze było że ta „breja” wszystkim smakowała. Pozdrawiam serdecznie

      • Reply
        ~ilonaaa
        25 marca 2015 at 00:18

        niektórym to by nogą zamieszał i by zjedli 😀 a tak poważnie… ok, może i smakowało, są gusta i guściki, ale osobiście po oglądnięciu tych zdjęć tej karpatki bym nie zrobiła! i wątpię, żebym tylko ja miała takie odczucia. Skoro takie było pyszne to powinnaś dodać takie zdjęcia, tak wyeksponować, żeby było widać, że jest dobre. A tak w ogóle to te komentarze wyglądają na obłudne… ”super ciacho, zapraszam do mnie… piekne ciasto, tu link do mojego… wygląda obłędnie, spróbuj tego” co to ma być, dajecie sobie pozytyw za pozytyw?

  • Reply
    ~mariola
    18 marca 2015 at 17:18

    wow nigdy nie wpadłam na pomysł, żeby zrobić karpatkę kakaową 🙂 super wygląda 🙂 zapraszam do mnie na SZARLOTKĘ PO KRÓLEWSKU z bitą śmietaną i bezami: http://zakateksmakosza.blogspot.com/2015/03/szarlotka-po-krolewsku.html

  • Reply
    ~kulinarna148
    18 marca 2015 at 18:35

    Bardzo ciekawa wersja karpatki 🙂 Mniam …

  • Reply
    ~wedelka
    18 marca 2015 at 23:31

    Takiej wersji karpatki jeszcze nie miałam okazji próbować. Wygląda apetycznie 🙂

  • Reply
    ~tss
    19 marca 2015 at 09:46

    Ciekawa wersja ciasta parzonego, do spróbowania 🙂 Da się z bitą śmietanką żeby nie kusić losu tzw chorobami cywilizacyjnymi?, np. – http://www.stachurska.eu/?p=6787 .

    • Reply
      Justyna
      19 marca 2015 at 10:54

      Oczywiscie że da się z bitą śmietanką:-)

  • Reply
    ~emka
    20 marca 2015 at 13:55

    ciasto wyglada jakby mialo zakalca, szczegolnie dolna warstwa, chyba nie tak powinno wygladac ciasto parzone?

    • Reply
      Justyna
      20 marca 2015 at 23:16

      Myślę, że to jest efekt dużej ilości ciężkiej masy:-)

  • Reply
    Brzęczyszczykiewicz
    20 marca 2015 at 20:53

    Przepraszam bardzo ale ten super przepis troszkę zmodyfikowałem i dodałem krem kawowy i muszę przyznać że taka kombinacja też wyszła przepyszna
    pozdrawiam
    http://brzeczyszczykiewicz.blog.pl

    • Reply
      Justyna
      20 marca 2015 at 23:17

      Uwielbiam kawe i jej smak, więc myśle, że myślę że Twoja wersja musiała być pyszna:-) pozdrawiam serdecznie

  • Reply
    ~Kaśka
    3 kwietnia 2015 at 18:30

    Wyszło BOSKIE! Super przepis i niesamowity smak. Wszystkim polecam i wielkie dzięki!

    • Reply
      Justyna
      3 kwietnia 2015 at 21:28

      Bardzo się cieszę i pozdrawiam serdecznie;-)

    Leave a Reply