Wiem, że lubicie ciasta bez pieczenia i widzę, że są przez was najczęściej odwiedzane. Dlatego dziś powracam do klasyka w lekko odmienionej formie. Banoffee pie znają chyba wszyscy: spód ciasteczkowy, masa krówkowa, banany i bita śmietana i tyle 🙂 Naprawde tyle wystarcz, żeby zrobić ciasto, którym zachwyca się niemal każdy. A teraz do tych słodkości (bo nie ma co ukrywać, że ciasto jest dość słodkie) dorzućcie kilka malin dla przełamania smaku i dodania odrobiny orzeźwienia. To jest dopiero niebo w … 🙂 Zbliża się weekend, nic nie zaszkodzi spróbować 🙂

Składniki na małą tortownice o średnicy 20 cm:

Spód:

– około 150 g herbatników pełnoziarnistych

– 50 g masła

– 50 g czekolady 70% kakao

Tortownice wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki blendujemy na piasek, a masło rozpuszczamy wraz z czekoladą w garnuszku z grubym dnem. Łączymy  składniki i mieszamy dokładnie, aby masło z czekoladą oblepiły herbatniki (ja zawsze mieszam widelcem). Przekładamy wszystko razem do tortownicy i uklepujemy dokładnie, tak by powstał nam spód i boki o wysokości około 2 cm. Do ugniatania używam dna i boków szklanki. Spód wkładamy do lodówki na 30 minut (lub szykujemy dzień wcześniej)

Pozostałe składniki:

– 2 banany + sok z połowy cytryny

– 2 garście malin

– pół puszki masy krówkowej (lub więcej jeżeli lubicie bardziej słodkie)

– 250 ml śmietanki kremówki + pół łyżeczki cukru pudru

– kakao do przyozdobienia

Na ciasteczkowy spód wykładamy masę krówkową, równomiernie ją rozprowadzając. Banany kroimy w grubsze plastry, skrapiamy je sokiem z cytryny (żeby nie ściemniały) i układamy je na masie krówkowej, delikatnie dociskając, w we wszystkie szczeliny pomiędzy bananami wciskamy maliny. Śmietankę ubijamy wraz z cukrem puderem i przekładamy na owoce. Przed podaniem posypujemy ciasto kakao. Ciasto przechowujemy w lodówce. Gotowe 🙂

Szybkie i łatwe ciasto na niedzielę
Proste ciasto bez pieczenia
Proste ciasto z owocami
Malinowe banoffee pie

Smacznego!!!

Justyna