Poproszono mnie jakiś czas temu o zrobienie tarty. Miała być ona z kremem. Więcej szczegółów nie znałam 🙂 Trochę się zastanawiałam jakiego kremu użyć, żeby było mocno klasycznie. Zdecydowałam się na krem cukierniczy, czyli crème pâtissière po francusku, bo właśnie stamtąd pochodzi. Wybrałam do tego owocowy dodatek, a dokładnie frużelinę malinową, której jestem ostatnio wielką fanką 🙂 Tarta wyszła pysznie i klasycznie. Krem cukierniczy to nic innego jak budyń przygotowany samodzielnie z żółtek i mąki, a nie gotowiec z proszku. Oczywiście można do niego dodać masło, żeby był bardziej kremowy. Krem taki znajdzie zastosowanie dosłownie wszędzie: przełożycie nim tort, zrobicie tartę, będzie kremem do biszkoptu ale posłuży też za dodatek do deseru.

Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm:

Ciasto kruche: UWAGA!!! Podane składniki ciasta kruchego wystarczą na foremkę 24cm

– 200 g mąki pszennej

– 40 g cukru pudru

– szczypta soli

– 100 g zimnego masła

– 1 łyżka śmietany 18%

– 1 żółtko

Mąkę łączymy z cukrem pudrem i solą. Dodajemy zimne masło pokrojone na kawałki i zagniatamy pomiędzy palcami, aby masło dokładnie połączyło się ze składnikami. Na końcu dodajemy śmietanę i żółtko i zagniatamy jednolite ciasto. Spłaszczamy je w dłoniach (będzie później łatwiej wałkować), owijamy folią spożywczą i wstawiamy na 30 min do lodówki. Po tym czasie wykładamy foremkę papierem do pieczenia (lub smarujemy masłem i obsypujemy odrobina mąki). Ciasto wałkujemy na grubość około 3 mm i przenosimy do foremki. Dokładnie dociskamy do ścianek lub formujemy brzeg (jeżeli mamy zwykłą tortownicę). Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach i wstawiamy ponownie do lodówki na 30 minut. W tym momencie można szykować już krem, a po 30 min. wyciągamy ciasto z lodówki, oprószamy delikatnie mąką, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy kulkami ceramicznymi, ewentualnie ryżem lub grochem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut w 200 stopniach, po czym ściągamy papier z kulkami i dopiekamy jeszcze 7-10 minut, do lekko złocistego koloru.

Krem cukierniczy:

– 250 ml mleka

– ziarenka z połowy laski wanilii lub opcjonalnie cukier waniliowy

– 2 duże lub 3 małe żółtka

– 40 g cukru

– 20o g mąki pszennej

– 20 g skrobi ziemniaczanej

Mleko należy zagotować z wanilią. Jednocześnie miksujemy żółtka z cukrem około 8 minut, aż krem będzie całkiem jasny i puszysty dodajemy mąki i miksujemy do konsystencji pasty. Dolewamy do jajek 50 ml gorącego mleko i krótko miksujemy. Całość przelewamy na gotujące się mleko i gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając, aż budyń będzie bardzo gęsty. Zdejmujemy z gazu, przykrywamy folią aluminiową i nie ruszamy do momentu ostygnięcia.

Na końcu wystarczy przełożyć krem na tartę i ozdobić frużeliną malinową.

Tarta z kremem cukierniczym i frużeliną malinową
Ciasto kruche z kremem
Ciasto kruche z kremem
Maliny mrożone
Wykorzystanie malin mrożonych
Tarta klasyczna z kremem cukierniczym

Smacznego!!!

Justyna

Zapisz