Ciasto bez pieczenia na herbatnikach było moim ciastem urodzinowym. W związku z tym, że miało być naprawdę szybkie pominęłam etap studzenia masy i ubijania masła, a potem łączenia jednego i drugiego. Wrzuciłam masło do ciepłej masy. Całość super się połączyła. Ciasto bez pieczenia na herbatnikach przypomina popularną Stefankę. Dolne warstwy to masa na podstawie kaszy manny, a na górze bita śmietana. Całość przełożona lekko kwaskowatym dżemem porzeczkowym. Wyszło pysznie.
Ciasto bez pieczenia na herbatnikach – przepis na blaszkę 24×24 cm:
Krem grysikowy:
- 800 ml mleka
- 7 łyżek kaszy manny
- 150 g cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
- 300 g masła
Mleko wraz z solą i cukrami należy zagotować. Do gotującego się mleka dodajemy kaszę mannę i zmniejszamy gaz. Gotujemy do zgęstnienia ciągle mieszając. Ściągamy z gazu i wrzucamy pokrojone na kawałki masło. Mieszamy aż składniki dokładnie się połączą. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. A przestudzi się dość szybko ponieważ już samo masło obniżyło temperaturę masy.
Dodatkowo:
- około 200 g herbatników
- słoik dżemu porzeczkowego (lub innego ale najlepiej lekko kwaskowatego)
- kakao do oprószenia
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy herbatniki i smarujemy je 1/3 dżemu. Połowę kremu wykładamy na dżem (nie szkodzi jak krem będzie jeszcze troszkę ciepły). Następnie warstwę powtarzamy czyli na krem wykładamy herbatniki, dżem i resztę kremu. Znów herbatniki i reszta dżemu która została. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki.
Krem śmietankowy:
- 500 ml śmietanki kremówki min 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 opakowania śmietan fix
Ostatnią warstwę szykujemy w dowolnym momencie. Choć lepiej żeby i ona chwilę spędziła w lodówce. Miksujemy śmietankę z cukrem pudrem. W połowie miksowania dodajemy śmietan fix. I miksujemy do momentu kiedy śmietanka będzie prawie „sztywna”. Przekładamy na ciasto i posypujemy kakao.
Smacznego!!!
Justyna
PS. Źródło przepisu: blog I love bake
8 komentarzy
Konesso
25 marca 2021 at 14:23Wspaniale wyglądające ciacho! Jesteśmy pewni, że równie świetnie smakuje. Poprosimy o kawałek 🙂
Justyna
27 marca 2021 at 16:03Zapraszam nawet na dwa 🙂
Alicja
8 kwietnia 2021 at 15:13ciasto wygląda bardzo ładnie, myślę że jest także smaczne, no i cukru stosunkowo niedużo, super
Justyna
11 kwietnia 2021 at 08:00Ciasto wyszło pyszne, a jeżeli chodzi o cukier to jeszcze można by było troszkę zredukować 🙂
Krzysztof
21 czerwca 2022 at 13:20Jadlem to ciasto jest pyszne. Tylko dobra kawa i mozna sie delektowac podwieczorkiem
Justyna
21 czerwca 2022 at 13:32Zgadza się, szybko prosto i smacznie 🙂
Karola
29 marca 2023 at 16:33To ciasto jest przepyszne! Pojawi się u mnie na wielkanocnym stole 🐰 🐥
Justyna
30 marca 2023 at 20:49Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂