Tarta z rabarbarem (8)Ciasto kruche to ostatnio jedno z ulubionych ciast mojej Drugiej Po艂贸wki. M贸wi, 偶e wychodzi mi rewelacyjnie 馃檪 Mi艂y komplement. I chocia偶 nie planowa艂am tej tarty to wysz艂a naprawde przepysznie (zosta艂o mi rabarbaru z poprzedniego ciasta). Doda艂am do ciasta troszk臋 wi臋cej cukru, poniewa偶 rabarbar by艂 do艣膰 kwa艣ny i dzi臋ki temu smaki bardzo fajnie sie wywa偶y艂y. Ma艂o sk艂adnik贸w i szybkie wykonanie, a taki przepyszny efekt. Polecam serdecznie.

Sk艂adniki na 2 malutkie tortownice o 艣rednicy 12 cm (lub jedna o 艣rednicy 20cm):

– 0,5 szklanki m膮ki

– 50 g zimnego mas艂a

– 1 偶贸艂tko

– 1/3 szklanki cukru pudru

– 1 cukier waniliowy

– 200 g rabarbaru + 50 g cukru.

Rabarbar myjemy i obieramy. Kroimy w drobn膮 kostk臋 i zasypujemy cukrem. M膮k臋 艂膮czymy z cukrami. Dodajemy pokrojone mas艂o i zagniatamy pomi臋dzy palcami, a偶 sk艂adniki sie po艂膮cz膮. Na ko艅cu dodajemy 偶贸艂tko i zagniatamy ciasto, a偶 b臋dzie jednolite. Ciasto dzielimy na dwie cz臋艣ci: jedn膮 wi臋ksz膮 drug膮 mniejsz膮, owijamy w foli臋 spo偶ywcz膮 i wstawiamy na 20 minut do zamra偶arki.

Foremki wyk艂adamy papierem do pieczenia. Wi臋ksz膮 cz臋艣膰 ciasta dzielimy na dwa i wylepiamy nim foremki wraz z bokami (przy wi臋kszej foremce ciasto wa艂kujemy). Na ciasto przek艂adamy rabarbarbar (bez soku, kt贸ry pu艣ci艂). Mniejsz膮 cz臋艣膰ciasta wa艂kujemy i wycinamy paski, kt贸re uk艂adamy na rabarbarze w formie kratki. Foremki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45-50 min. Ciasto powinno si臋 艂adnie zarumieni膰.

Z moich dw贸ch foremek wykroi艂am 8 ma艂ych porcji. Jedna to oko艂o 140 kcal

Tarta z rabarbarem (1)

Tarta z rabarbarem (4)

 

Smacznego!!!