Ciastka półfrancuskie serowe z konfiturą z czerwonej porzeczki. Tytuł może brzmi trochę zawile, ale kryją się pod nim przepyszne ciacha. Tak dobrych ciasteczek jeszcze chyba nie jadłam. Są miekkie i jednocześnie delikatnie kruche, rozpływają się w ustach. Same w sobie mogą stanowić nawet deser ponieważ wychodzą dość duże (a przynajmniej mi wyszły 🙂 ) Znalazłam je na blogu Coolinarny gdzie autroka proponuje zrobinie do nich własnej konfitury. Jest to oczywiście świetny pomysł, jednak ja ułatwiłam sobie sprawę gotowym produktem. Następnym razem zrobię własną 🙂
Składniki na około 18 dużych ciastek:
– 250 g sera białego
– 220 g mąki
– 220 g chłodnego masła
– 4 łyżki cukru pudru
– 1 jajko
– około 400 g konfitury z czerwonej porzeczki
– cukier puder do oprószenia
Mąkę łączymy wraz z cukrem. Dodajemy pokrojone w kawałki masło. Wszystko razem przecieramy pomiędzy palcami dłoni, aż składniki ise połączą. Na końcu dodajemy ser i połowę lekko roztrzepanego jajka. Ciasto zagniatamy, aż uzyska jednolitą konsystencję. Wałkujemy na grubość około 0,5 cm i wycinamy kwadraty 7×7 cm. Na środku nakładamy czubatą łyżeczkę konfitury, zwijamy w rulonik i sklejamy brzegi. ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy resztą jajka. Pieczemy w 190 stopniach 20-25 minut – do lekkiego zarumienienia.
Jak już pisałam z tej porcji wychodzi 18 naprawdę sporych ciastek. Jedno to 210 kcal (kaloryczność możecie zmniejszyć poprzez wykonanie własnej konfitury)
Smacznego!!!
4 komentarze
~gin
6 sierpnia 2014 at 17:57To nadzienie z czerwonej porzeczki prezentuje się naprawdę kusząco 🙂 Pyszne musiał być te ciasteczka 🙂
~domowacukierniaewy.blox.pl
6 sierpnia 2014 at 21:14Boskie i to pyszne nadzienie <3
~poproszę dokładkę
8 sierpnia 2014 at 19:26musza być cudowne! i z ta porzeczką.. 🙂
~Edyta Ch
26 grudnia 2014 at 20:54Piękne ci wyszły! Potwierdzam, są pyszne! 🙂