Ciastka półfrancuskie serowe z konfiturą z czerwonej porzeczki (2)Ciastka półfrancuskie serowe z konfiturą z czerwonej porzeczki. Tytuł może brzmi trochę zawile, ale kryją się pod nim przepyszne ciacha. Tak dobrych ciasteczek jeszcze chyba nie jadłam. Są miekkie i jednocześnie delikatnie kruche, rozpływają się w ustach. Same w sobie mogą stanowić nawet deser ponieważ wychodzą dość duże (a przynajmniej mi wyszły 🙂 ) Znalazłam je na blogu Coolinarny gdzie autroka proponuje zrobinie do nich własnej konfitury. Jest to oczywiście świetny pomysł, jednak ja ułatwiłam sobie sprawę gotowym produktem. Następnym razem zrobię własną 🙂

Składniki na około 18 dużych ciastek:

– 250 g  sera białego

– 220 g mąki

– 220 g chłodnego masła

– 4 łyżki cukru pudru

– 1 jajko

– około 400 g konfitury z czerwonej porzeczki

– cukier puder do oprószenia

Mąkę łączymy wraz z cukrem. Dodajemy pokrojone w kawałki masło. Wszystko razem przecieramy pomiędzy palcami dłoni, aż składniki ise połączą. Na końcu dodajemy ser i połowę lekko roztrzepanego jajka. Ciasto zagniatamy, aż uzyska jednolitą konsystencję. Wałkujemy na grubość około 0,5 cm i wycinamy kwadraty 7×7 cm. Na środku nakładamy czubatą łyżeczkę konfitury, zwijamy w rulonik i sklejamy brzegi. ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy resztą jajka. Pieczemy w 190 stopniach 20-25 minut – do lekkiego zarumienienia.

Jak już pisałam z tej porcji wychodzi 18 naprawdę sporych ciastek. Jedno to 210 kcal (kaloryczność możecie zmniejszyć poprzez wykonanie własnej konfitury)

Ciastka półfrancuskie serowe z konfiturą z czerwonej porzeczki (1)Ciastka półfrancuskie serowe z konfiturą z czerwonej porzeczki (3)

Ciastka półfrancuskie serowe z konfiturą z czerwonej porzeczki (4)

 

Smacznego!!!