Deser z owocami i jogurtem greckim (1)Ten deser miał wyglądać troszkę inaczej, a raczej smakować. Planowałam dodać do niego serka mascarpone, ale ku mojejmu zaskoczeniu nie było go akurat na sklepowej półce. Postanowiłam wziąć jogurt grecki, który leżał tuż obok. I w sumie był to bardzo trafny wybór, ponieważ deser okazał się dużo lżejszy i napewno też mniej kaloryczny, a przy tym bardzo smaczny. Nie wiem dlaczego omijałam wcześniej jogurt grecki szerokim łukiem, najwyższa pora to zmienić 🙂 Wszyscy, którzy nie lubią tak sporych deserów, mogą wykorzystać ten przepis jako pożywne i syte śniadanie.

Składniki na 3 porcje:

– sok z jednej pomarańczy

– 2 garści rodzynek

– około 500 g jogurtu greckiego

– duża pomarańcza (lub kilka mandarynek), dwie gruszki, jabłko lub brzoskwinia, banan (generalnie wybór owoców dowolny)

– 6 łyżeczek kajmaku

Dzień wcześniej wycisnęłam sok z pomarańczy i zalałam nim rodzynki, by troszkę zmiękły. Sok z pomarańczy można zastąpić jakąś alkoholową zalewą. Następnego dnia owoce pokroiłam w drobna kostę. Kolejność warstw w deserze: duża łyżka owoców, około 2 łyżek jogurtu, rodzynki i łyżeczka kajmaku. Kolejnośc powtarzamy do momentu wyczerpania składników. Deser nejlepiej przechowywać w lodówce.

Jedna porcja to około 410 kcal. Z tym że u mnie są to naprawde duże porcje 🙂

Deser z owocami i jogurtem greckim (3)

Deser z owocami i jogurtem greckim (2)Smacznego!!!