Bez kategorii/ CIASTA I DESERY/ CZEKOLADOWE WYPIEKI

Ciasto ósemka

Ciasto ósemka (2)Mam dziś dla was bardzo interesujący przepis. W jego ogólny skład wchodzi bardzo dużo masła, więc podobnie jak jego autorka troszkę mnie to przeraziło. Ale ciasto wygląda na tyle ciekawie, że postanowiłam zaryzykować i upiec je poprostu w małej foremce 🙂 Ciasto jest proste w przygotowaniu, jednak musimy mu poświęcić troszkę czasu, ponieważ każdy placek kakaowy musimy upiec osobno. Po złożeniu, pomimo moich obaw, bardzo łatwo się kroi i jeszcze łatwiej zjada 🙂 Ciasto jest bardzo delikatne i aromatyczne. Następnym razem razem dodałabym do kakaowych placków odrobinę alkoholu by delikatnie wzmocnić ich smak. Przepis znalazłam na blogu Ruda Słodycz

Składniki na blaszke 20×20 cm (lub dwie małe tortownice o średnicy 12 cm):

Ciasto ciemne:

– 150 g miękkiego masła

– 45 g cukru pudru

– 21 g mąki pszennej

– 15 g kakao

– 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej

– 4 jajka (białka i żółtka osobno)

– szczypta soli

– szczypta proszku do pieczenia

Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy żółtka i miksujemy. Następnie dodajemy wszystkie suche składniki i znów dokładnie wszystko miksujemy. Białka ubijamy w osobnej misce ze szczyptą soli, po czy przekładamy je partiami do ciasta i delikatnie mieszmy by całość się połączyła. Ciasto dzielimy na 8 części i każdą część pieczemy osobno w 180 stopniach przez około 10-15 minut ( mi wyszło 6 placków – chyba nakładałam zbyt dużo, a ostatecznie zużyłam ich tylko 5)

Masa budyniowa:

– 120 g miękkiego masła

– 50 g cukru

– opakowanie cukru waniliowego

– 21 g mąki pszennej

– 230 ml mleka

– 2 żółtka

Połowę mleka zagotowujemy wraz z cukrami. Drugą połowę łączymy dokładnie z mąką i żółtkami, wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy tak długo aż budyń zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy na puch i łączymy z chłodnym budyniem.

W foremce układamy na przemian ciasto wraz z masą. Tak by masa była ostatecznie na wierzchu. Jak już pisałam u mnie wyszło 5 warstw bo bałam sie żeby ciasto w sumie nie było za wysokie. Następnym razem muszę upiec cieńsze placki 🙂

Z foremki wykroiłam około 14 porcji i tu zaskoczenie: jedna porcja to około 300 kcal (a myślałam że conajmniej z 600)

Ciasto ósemka (1)

Ciasto ósemka (3)Smacznego!!!

 

 

 

You Might Also Like

12 komentarzy

  • Reply
    ~przepismamy
    2 lutego 2015 at 14:03

    Super!
    Polecam ciasto kisielowe z serkiem i budyniem
    http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2015/01/ciasto-kisielowe-z-serkiem.html

  • Reply
    ~bułka z chlebem
    2 lutego 2015 at 14:04

    Bardzo apetycznie wygląda to ciasto, u mnie spróbuj pysznego ciasta krakers z brzoskwiniami bez pieczenia
    http://bulkazchlebem.pl/ciasto-krakers-bez-pieczenia

  • Reply
    ~Buster
    2 lutego 2015 at 17:22

    Ależ super ozdobne, pochłania się je oczami. Wiem komu podrzucić przepis, bo samemu niestety nie podołam. A po męsku:

    http://www.buster.pw/upieklem-ciasto-czekoladowe/

  • Reply
    ~Kopalnia Smaku
    2 lutego 2015 at 22:31

    ładnie się prezentuje:) a od siebie polecam truskawkowe tiramisu:
    http://kopalniasmaku.pl/przepisy/131-100114-truskawkowe_tiramisu.html

  • Reply
    ~SU
    3 lutego 2015 at 06:59

    WYGLĄDA ŚWIETNIE !WARTO SIĘ CZASEM POŚWIĘCIĆ DLA TAKIEGO EFEKTU 😉 JA POLECAM NOWE CIASTO ANASTAZJI ”JOJO BABCI BASI” MIODOWE CIASTO Z MASĄ GRYSIKOWĄ;POZDRAWIAM;)
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2015/01/jojo-babci-basi-wg-anastazji.html

  • Reply
    ~Żaklina
    7 lutego 2015 at 22:03

    Czy podane proporcje dotyczą ciasta na wszystkie warstwy ciasta?

    • Reply
      Justyna
      7 lutego 2015 at 22:53

      Z podanych proporcji powinno wyjść 8 cieniutkich placków. Ja zrobiłam 6. Ale wyszły dość grube, więc do ciasta zużyłam 5 placków. Pozdrawiam

    Leave a Reply

    20 + 9 =