Bez kategorii/ PRALINY, CIASTECZKA i MUFFINY

Makaroniki z nutellą

Po ostatnich akcjach kulinarnych zostało mi trochę białek. Jednak chciałam z nich zrobić coś innego niż bezy. Znalazłam przepis na makaroniki. Są to ciastka oparte na białkach, migdałach i cukrze pudrze. Podając przepis za Cukrową Wróżką zdecydowałam się na te w wersji kakaowej przełożone masą z nutelli. Makaroniki są słodkie i bardzo sycące, nie wiem czy można zjeść więcej niż dwa na raz 🙂 Z drugiej strony jestem dumna z mojego wypieku, gdyż ponoć za pierwszym razem makaroniki często nie wychodzą, pękają lub nie tworzy się na dole tzw. falbanka. Moje wyszły gładkie, chrupkie z zewnątrz i miękkie w środku 😆

Skład na około 30 sztuk pojedynczych makaroników:

– 3 białka

– 110 g zmielonych migdałów zblanszowanych (lub mączka migdałowa)

– 210 g cukru pudru

– 30 g cukru kryształu

– 3 łyżki kakao

– 1/2 łyżeczki wody

– szczypta soli

Na masę:

– 50 g miękkiego masła

– 250 g  nutelli

Składniki suche: kakao, cukier puder, sól i migdały przesiewamy przez sito lub mielimy blenderem, by nie było grudek. Białka ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy powoli i partiami cukier kryształ. Ubijamy aż piana będzie gęsta, uważając żeby białek nie przebić (zacznie wydobywać się ze spodu woda). Składniki suche powoli należy wmieszać do piany gumową lub drewnianą szpatułką. Należy mieszać tylko do połączenia składników inaczej piana zacznie opadać.

Blaszkę należy wyłożyć papierem. Masę nakładamy rękawem cukierniczym lub łyżką, tworząc około 2cm krążki. Po nałożeniu masa może delikatnie rozlać się powiększając średnice. Zostawiamy makaroniki na około 1 godzinę lub dłużej do wyschnięcia (dotykając delikatnie zewnętrznej warstwy powinniśmy czuć skorupkę). Następnie wstawiamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 145 stopni. Pieczemy 12-15 min. Po tym czasie wyjmujemy blaszkę z piekarnika. Gdy makaroniki ostygną ściągamy je z blaszki i przekładamy kremem. Krem przygotowujemy ucierając masło z nutellą.

Jedna porcja (dwa makaroniki + krem) = 230 kcal

Makaroniki można robić na wiele smaków, np bez kakao oraz przekładać je tym co lubimy np. masa serową.

Smacznego!!!

 

You Might Also Like

5 komentarzy

  • Reply
    ~gin
    24 czerwca 2013 at 19:56

    Idealne 🙂
    Gratuluję makaronikowego debiutu 🙂

    • Reply
      Justyna
      24 czerwca 2013 at 20:09

      Dziękuje bardzo !!

  • Reply
    ~Tosia
    24 czerwca 2013 at 22:15

    Z wyglądu przypominają hamburgery 🙂 ale na pewno są smaczne 🙂

  • Reply
    ~Klaudia
    25 czerwca 2013 at 12:42

    Makaroniki chodzą za mną już od dłuższego czas ale jakoś nie mogę się za nie zabrać, dzięki za przypomnienie.
    Pięknie wyglądają 🙂

    • Reply
      Justyna
      25 czerwca 2013 at 12:48

      Nie ma sprawy i polecam sie na przyszlosc:-)

    Leave a Reply