Trufle kokosowe z migdałami - jak rafaello (6)Wielbiciele białej czekolady – dzisiaj będzie coś dla was 🙂 Już od dawna nie robiłam żadnych pralinek czy ciasteczek – jak dla mnie chyba szybciej jest przygotować jakieś ciasto. Ale te trufelki znalezione na blogu Wypieki i Dania z Pasją tak mnie urzekły, że postanowiłam sie skusić. I było warto 🙂 Użyłam do nich białej czekolady z drobno posiekanymi orzechami, więc dla mnie efekt końcowy był jeszcze lepszy. Z tym migdałem w środku oraz wiórkami kokosowymi smakowały naprawdę jak rafaello. Moja Druga Połówka nie jest wielbicielem białej czekolady, ale i tak stwierdził że trufelki same w sobie wyszły bardzo fajne. No i nie trzeba nad nimi długo stać – dość szybko się je przygotowuje 🙂

Składniki na około 20 sztuk takich jak na zdjęciu:

– 200 g białej czekolady (moja była z drobnymi orzeszkami)

– 7 łyżek śmietanki kremówki 36%

– 1/2 szklanki wiórek kokosowych + wiórki do obtoczenia

– garść migdałów

Białą czekoladę rozpuszczamy w garnuszku z grubym dnem wraz ze śmietanką. Po dokładnym rozpuszczeniu i połączeniu składników dodajemy wiórki kokosowe i całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia (ale nie zastygnięcia) najlepiej do lodówki – będzie szybciej. Nabieramy łyżeczką lub ręką niewielką porcję układamy na środku migdał i formujemy dowolny kształt pralinki. Gotowe obtaczamy w wiórkach kokosowych. Trufelki przechowujemy w lodówce. Jednak przed podaniem lepiej je na chwilkę wyjąć by nie były zbyt zimne.

Jeden trufelek (w zależności od wielkości) to około 90-100 kcal.

Trufle kokosowe z migdałami - jak rafaello (4)

Trufle kokosowe z migdałami - jak rafaello (5)

Trufle kokosowe z migdałami - jak rafaello (2)Smacznego!!!