Serniczek z nutelli na zimno (4)Wyobraźcie sobie sernik: do zrobienia na szybko, bez pieczenia, bez żelatyny, na ciasteczkowym spodzie i na dodatek z nutellą 🙂 Taki przepis znalazłam na blogu Ósmy kolor tęczy. I jak tu nie wypróbować? Po prostu trzeba. Przepis okazał się naprawdę super łatwy, a ciasto super pyszne. Idealne kiedy potrzeba przygotować coś w ostatniej chwili. Można podzielić go również na więcej części i przygotować desery w postaci miniserniczków. Polecam serdecznie

Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm (lub dwie małe niskie tortownice 12 cm)

– 500 g zmielonego twarogu

– 400 g nutelli

– 1/4 szklanki cukru pudru (lub poprostu do smaku)

– 150 g herbatników

– 50 g masła

– dwie garści dowolnych, posiekanych orzechów do ozdoby

Herbatniki blendujemy na piasek i łączymy z rozpuszczonym wcześniej masłem. Foremki wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą i przekładamy do nich masę ciasteczkową. Ugniatamy ją dnem szklanki. Foremki wkładamy do lodówki. Twaróg łączymy z nutellą i cukrem pudrem i delikatnie bardzo krótko miksujemy lub poprostu mieszamy łyżką. Masę przekładamy na spód ciasteczkowy, przyozdabiamy orzechami i wkładamy do lodówki na kilka godzin (tak by masa dobrze stężała).

Z tortownicy wyszło mi 10 porcji. Jedna to 425 kcal.

Serniczek z nutelli na zimno (2)

Serniczek z nutelli na zimno (1)Smacznego!!!