Ciasto w niedzielę to już prawie tradycja w większości naszych domów. Jednak po całym tygodniu pracy często nic nam się nie chcę i marzymy tylko o tym, żeby w weekend po prostu odpocząć. A jeżeli musimy już coś piec to najlepiej żeby było szybko, łatwo i przyjemnie 🙂 Dlatego mam dziś dla was super smaczny wpis na ciasto migdałowe z malinami. Oczywiście owoce wybieracie dowolne, wystarczy użyć tu jabłek w cynamonie, a ciacho wyjdzie typowo jesienne. Jest bardzo proste w przygotowaniu, a spełniając jeden warunek będzie też ciastem szybkim: wystarczy dzień wcześniej (albo przynajmniej kilka godzin) wyjąć masło z lodówki. Upieczone i ostudzone ciasto przykrywamy ściereczką, żeby się nie wysuszyło. Na zdjęciach zaprezentowałam ciasto na nowych deseczkach ze Sklep10x, które już wkrótce wejdą na stałe do asortymentu.

Drewniana deska do krojenia
Ciasto malinowe z malinami

Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm:

Ciasto:

– 175 g masła w temperaturze pokojowej

– 100 g mąki pszennej

– 100 g zmielonych migdałów

– 150 g cukru

– 3 średnie jajka

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– 1/2 łyżeczki soli

– około 300 g dowolnych owoców

 Posypka migdałowa:

– 75 g płatków migdałowych

– 25 g cukru

– 25 g masła

Masło ucieramy mikserem, aż będzie jednolite, puszyste i zmieni kolor na jaśniejszy. Dodajemy cukier i znów chwilkę miksujemy. Następnie dodajemy po jajku ciągle miksując. Na końcu dodajemy wymieszane: mąkę, migdały,  sól i proszek do pieczenia i ostatni raz krótko miksujemy. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Ciasto przelewamy do foremki i wkładamy do piekarnika na 40 minut.

W czasie, w którym ciasto się pieczę szykujemy posypkę. Masło wrzucamy do rondelka i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy cukier i migdały. Dokładnie wszystko mieszamy, żeby migdały zostały całkowicie oblepione. Po 40 minutach wyciągamy ciasto, układamy na nim owoce i posypujemy je migdałową posypką. Znów wkładamy do piekarnika na kolejne 20-30 minut. Patyczkiem sprawdzamy czy ciasto nie jest surowe. Ciasto próbowałam gdy było jeszcze ciepłe, jest pyszne w każdej postaci.

Drewniana deska do krojenia
Proste ciasto podwójnie migdałowe
Drewniana deska do krojenia
Ciasto podane na drewnianej desce do krojenia
Deska drewniana
Pyszne połączenie migdałów z malinami
Deska do krojenia
Proste i szybkie ciasto na weekend

Smacznego!!!

Justyna

Źródło przepisu: blog o-smaku