Bez kategorii/ CIASTA I DESERY/ DROŻDŻOWE

Bułki drożdżowe bez zaczynu

Bułki drożdżowe bez zaczynu to moje odkrycie roku. To taki lifehack z którym się już nie rozstanę. Chodzi tu o sposób przygotowania ciasta drożdżowego. Wszystkie składniki używamy prosto z lodówki, nic nie podgrzewamy. Po prostu zagniatamy ciasto i wstawiamy go do lodówki do wyrośnięcia na ok. 12 godz. Zimna temperatura drożdżom nie zaszkodzi, będą pracować wolniej. Natomiast ciepła (jak przy metodzie z podgrzewaniem mleka) już może. Tak mówi prekursorka tej metody Angelika z bloga Love is homemeade i ja mogę te informacje tylko potwierdzić ponieważ ciasto jeszcze nigdy nie wyszło mi tak puszyste. Drożdżówki z mascarpone, borówkami i kruszonką wyszły genialne

Bułki drożdżowe bez zaczynu

Bułki z mascarpone, borówkami i kruszonką, przepis na 16 sztuk (a spokojnie wyjdzie 24):

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 40 g drożdży świeżych
  • 1 jajko (do ciasta tylko żółtko)
  • 125 g cukru
  • 70 ml oleju rzepakowego

Nadzienie serowe:

  • 500 g mascarpone lub innego serka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżka mąki pszennej
  • około 400 g dowolnych owoców

Kruszonka:

  • 100 g zimnego masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g drobnego cukru

Zaczynamy od ciasta drożdżowego, które szykuje dzień wcześniej. Wszystkie produkty są zimne prosto z lodówki. W mleku rozpuszczam drożdże (połamane wrzucam do mleka i mieszam kilka razy). Do miski wrzucam wszystkie składniki i miksuję podsypując delikatnie mąką do momentu powstania jednolitego i sprężystego ciasta. Przykrywam ciasto folią spożywczą i wstawiam do lodówki na noc do wyrośnięcia.

Następnego dnia szykuję bułki. Ciasto zagniatam na podsypanym mąką blacie tworząc wałek. Wykrawam z niego 16 porcji. Spokojnie można zrobić nawet 24. Foremkę wykładam papierem do pieczenia. Każdą porcję spłaszczam w dłoniach i układam na blaszce (w tym przypadku dwóch blaszkach), w sporych odstępach. Przykrywam blaszkę ściereczką aby bułeczki zwiększyły objętość.  

W tym czasie szykuję kruszonkę i nadzienie. Jeżeli chodzi o nadzienie to przekładam serek do miski. Dodaję cukier oraz mąkę i dokładnie mieszam wszystko razem widelcem. Kruszonka: łączę cukier z mąką i na końcu dodaje pokrojone zimne masło. Zagniatam pomiędzy palcami, aż składniki się połączą, masło oblepi dokładnie mąkę z cukrem i powstanie kruszonka. 

W każdej bułce robię dołek brzegiem szklanki. Do każdego dołka daję po łyżce serka, po garści owoców, smaruje brzegi pozostałym z jajka białkiem i sowicie oprószam kruszonką. Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę w 190 stopniach ok. 20-25 min

bułki drożdżowe
Bułki drożdżowe bez zaczynu
drożdżówki
Drożdżówki z serkiem mascarpone, owocami i kruszonką
słodkie bułki
Słodkie bułki z kruszonką
jagodzianki
Alternatywa dla jagodzianek
bułki bez zaczynu
Pyszne bułki drożdżowe

Smacznego!!!

Justyna

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Ślimaczki drożdżowe z serkiem i jabłkami - Relaxtime czas na wypieki
    16 stycznia 2024 at 14:18

    […] dnia trzeciego, ponieważ żadna bułka tak długo się nie ostała. Na blogu znajdziecie już bułki z kruszonką a ja się przymierzam teraz do cynamonek. Ciekawa też jestem jak wyjdą te bułki z wykorzystaniem […]

  • Leave a Reply

    dwa × cztery =