Zdrowe batoniki bounty w daktylach to oczywiście alternatywa dla tych popularnych słodyczy. Nie jest to przekąska bez wad ponieważ nadal mamy tu czekoladę ale jednak jest zdecydowanie zdrowsza w porównaniu ze sklepowym odpowiednikiem. Ja uwielbiam wszelakie słodycze z kokosem w składzie, mój mąż już nie jest takim fanem. Ale te batoniki naprawdę mu posmakowały. Stwierdził, że do kawy idealne. A to już coś. Polecam wybierać daktyle dobrze wysuszone, lepiej nakłada się do nich nadzienie. A jak potrzebujecie coś ekstremalnie szybkiego to polecam te batoniki tylko z 2 składników
Zdrowe batoniki bounty w daktylach, przepis na około 15 sztuk:
Składniki:
- 15 wydrylowanych daktyli
- 60 g gorzkiej czekolady min 70% kakao
- 4 łyżki wiórek kokosowych
- 1 łyżka mąki kokosowej
- 1,5 łyżki oleju kokosowego
- ok. 2 łyżki wody
- 1 łyżeczka syropu daktylowego lub z agawy
Wykonanie:
Wiórki kokosowe łączymy z mąką kokosową, olejem kokosowym i syropem z agawy. Dokładnie mieszamy. Masa nie może być sucha dlatego powoli dodajemy wody (ciągle mieszając). Do każdego daktyla przekładamy po niecałej łyżeczce masy kokosowej, dokładnie ugniatając. Czekoladę rozpuszczamy w mikrofali lub kąpieli wodnej. Każdego daktyla obtaczamy w czekoladzie i wykładamy na talerzyk (deskę do krojenia itp.) wyłożony papierem do pieczenia. Przyozdabiamy wiórkami kokosowymi i wstawiamy do lodówki do momentu stężenia czekolady.
Ps Jeden daktyl to około 60 kcal.
Smacznego!!!
Justyna
No Comments