Troszkę mnie tu ostatnio nie było. Moja doba się odrobinę skurczyła, ponieważ praca przy drewnie pochłania cały mój czas, ale postaram się to nadrobić 🙂 I dlatego dziś mam dla was coś ekspresowego, do przygotowania dosłownie w 15 minut. Potem co prawda musi posiedzieć trochę w lodówce, ale na tych 15 minutach wasza praca się kończy 🙂 Ciasto czekoladowe i to bez pieczenia. A sekret na to ciasto jest jeszcze prostszy: wystarczą herbatniki, budyń czekoladowy no i czekolada. Potrzeba jeszcze kilka innych składników, ale są to rzeczy które zawsze mamy w domu. Ciacho zrobiłam w małej foremce, ale wam polecam od razu przygotować w dużej 🙂

Ciasto czekoladowe bez pieczenia

Składniki na kwadratową foremkę 20×20 cm:

Masa czekoladowa:

– 750 ml mleka

– 2 opakowania budyniu czekoladowego (proszek)

– 50 g gorzkiej czekolady

– 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (można pominąć)

– 3/4 szklanki cukru

– 1 jajko

– 120 g masła

– około 400 g herbatników maślanych (kakaowych, pełnoziarnistych lub jeszcze innych)

– do posypania: starta czekolada, czekoladowe kropelki, cukrowa posypka itp.

Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno układamy pierwszą warstwę herbatników. Do rondelka wlewamy 500 ml mleka, dodajemy cukier, kawę, czekoladę oraz masło. Podgrzewamy doprowadzając do wrzenia, mieszając od czasu do czasu. W tym czasie w innej miseczce łączymy resztę mleka z jajkiem i budyniem czekoladowym (proszkiem) dokładnie mieszając. Gdy mleko na gazie zaczyna wrzeć wlewamy do niego mieszankę budyniową i całość podgrzewamy, aż do zgęstnienia.

1/3 jeszcze ciepłego budyniu przekładamy na herbatniki. Przykrywamy ją kolejną warstwą ciasteczek i znów wykładamy masę. Mamy 3 warstwy masy i 4 warstwy herbatników. Foremkę odstawiamy na bok do ostudzenia. Gdy jest już chłodna przykrywamy wierzchnią warstwę herbatników folią spożywczą i obciążamy je czymś delikatnie (dzięki temu się nie powyginają). Ja obciążyłam je metalową puszką po słodyczach. Po 3 godzinach w lodówce (lub dłużej) szykujemy polewę.

Polewa czekoladowa:

– 100 ml śmietanki kremówki 30%

– 100 g czekolady (zdecydowałam się na deserową)

Śmietankę podgrzewamy i do ciepłej (nie gorącej) wrzucamy czekoladę. Ciągle mieszając czekamy, aż czekolada się rozpuści i połączy ze śmietanką. Wylewamy ją na wierzchnią warstwę herbatników, wyrównujemy i znów wstawiamy do lodówki. Im dłużej ciasto siedzi w lodówce tym bardziej herbatniki zmiękną. Przed podaniem posypujemy ciasto wiórkami lub czekoladą.

sklep10x.pl
Szybkie i proste ciasto na niedzielę
Drewniane dodatki do domu
Drewniana deska do serwowania
Drewno w domu
Ciasto na niedzielę szybkie i łatwe
Proste ciasto czekoladowe

Smacznego!!!

Justyna

Źródło przepisu: blog ilovebake.pl