Lody cytrynowe (2)Jak wspomniałam w ostatnim wpisie, dziś mam dla was lody cytrynowe, którymi zajadaliśmy się do muffinek daktylowych. Swoją drogą cytryna i daktyle to rewelacyjne połączenie. Jest to chyba jeden z najprostszych i najszybszych sposobów na lody, bez konieczności używania maszyny do lodów (której nie posiadam). Dodatkowym plusem jest możliwość zastąpnienia cytryny wieloma innymi smakami. Chociaż w upały cytryna wydaje sie najbardziej orzeźwiająca. Przepis podpatrzyłam na blogu Moje Wypieki.

Składniki na około 900 ml lodów:

– 250 ml śmietanki kremówki 36 %

– 1 łyżka cukru pudru

– 450 ml lemon curd cytrynowego (ok. 1,5 szklanki). Przepis na curd znajdziecie TUTAJ

Kremówkę ubijamy na sztywno z łyżką cukru pudru. Lemon curd przekładamy do większego naczynia i dodajemy do niego ubitą kremówkę. Całość delikatnie miksujemy, ale tylko do momentu połączenia składników (by śmietanka się nie zważyła). Powstałą masę przekładamy do niskiego naczynia, które można zamknąć (użyłam starego pojemnika po lodach) i wstawiamy do zamrażarnika na około 4-5 godzin. Gdyby lody przetrwały u was dłużej, należy je wyjąć z zamrażarki około 15 minut przed podaniem.

Jedna gałka lodów to około 120 kcal.

Lody cytrynowe (1)

 

Lody cytrynowe (4)

Smacznego!!!