Sernik ze śliwkami na spodzie brownie to moje niedawne odkrycie. Lubię wszystkie części z osobna czyli zarówno sam sernik, jak i brownie jak i śliwki. Sernik ze śliwkami już kiedyś poczyniłam więc postanowiłam go zmodyfikować i dołożyć spód brownie. Udało się. Oj udało się. Uwielbiam takie miksowanie ciast, które dodatkowo w tym przypadku super się sprawdziło. Śliwki zachowały kształt. Nie puściły też zbyt wiele soku, dzięki czemu ciasto nie zrobiło się zbyt mokre. I w ogóle podobało mi się bardzo to połączenie smaków. Może by wykorzystać je w jakimś deserze ? 🙂
Sernik ze śliwkami na spodzie brownie przepis na tortownicę o średnicy 20 cm:
Spód brownie:
- 50 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
- duże jajko
- 1 łyżki cukru
- 1 łyżka kakao
- 3 łyżki mąki
Czekoladę rozpuszczamy np. w mikrofali. Gdy ostygnie ucieramy ja z masłem i cukrem. Na końcu dodajemy mąkę, kakao i jajko i krótko miksujemy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni maksymalnie 15 minut. Odstawiamy do ostudzenia.
Masa serowa (składniki muszą mieć temp. pokojową) :
- 500 g twarogu (korzystałam z sera z wiaderka)
- 3 jajka
- 2 łyżki budyniu waniliowego lub śmietankowego (proszek)
- 150 g cukru
- cukier waniliowy (pomijam przy użyciu waniliowego budyniu)
- szczypta soli
- około 400 g śliwek
Śliwki kroimy w połówki. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i bardzo krótko miksujemy. Tylko do momentu połączenia składników, żeby niepotrzebnie nie napowietrzać masy. Śliwki układamy na spodzie brownie skórką do dołu i zalewamy je masą serową, Pieczemy 45 – 60 minut w 170 stopniach. Sernik studzimy w uchylonym piekarniku. Można go dowolnie przyozdobić. Ja zostałam przy cukrze pudrze.
Smacznego!!!
Justyna
No Comments