Ciasto ucierane z truskwkami i kruszonką (4)Podobne ciasto już u mnie znajdziecie, a właściwie identyczne tylko w wersji z jabłkami (przepis tutaj),składniki są takie same tylko dopasowane do innej foremki. Pierwowzór podpatrzyłam na blogu Moje Wypieki. Ciasto wyszło idealnie mękkie, puszyste i wilgotne, a kruszonka pysznie słodka. No i uniknęłam zakalca 🙂 Nagle to ciacho stało się ulubionym Mojej Drugiej Połówki (jak się okazuje ciasto bez czekolady też może być ulubionym – tego się nie spodziewałam 🙂 ) . Polecam serdecznie dopóki mamy jeszcze truskawki.

Składniki na blaszkę 20×20 cm:

Kruszonka:

– 90 g roztopionego masła

– 0,5 szklanki cukru

– 1 szklanka mąki

Wszystkie składniki wymieszać i rozcierać pomiędzy palcami, aż powstanie kruszonka. Na czas przygotowywania ciasta wstawić do lodówki.

Ciasto:

– 400 g umytych, odszypułkowanych i pokrojonych truskawek + 2 łyżki cukru

– 130 g masła

– 3/4 szklanka cukru

– 3 małe jajka

– 1 cukier waniliowy

– szczypta soli

– 1 szklanka mąki  + 2 łyżki (do truskawek)

– 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Pokrojone owoce zasypujemy dwoma łyżkami cukru i mąki. Mieszamy i odkładamy na bok. Przesianą mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i solą. Masło ucieramy z cukrem na puch. Dodajemy jajka cały czas miksując. Na końcu dodajemy mąkę. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto, układamy owoce i zasypujemy kruszonką. Pieczemy 50-60 minut w 180 stopniach.

Z foremki wykroiłam 14 porcji. Jedna to około 300 kcal.

Ciasto ucierane z truskwkami i kruszonką (1)

Ciasto ucierane z truskwkami i kruszonką (10)

Ciasto ucierane z truskwkami i kruszonką (3)Smacznego!!!