Bez kategorii/ CIASTA I DESERY/ CIASTA Z OWOCAMI/ SERNIKI

Sernik z węgierkami

Sernik z węgierkami (1)Przerwa od słodkości zakończyła się zrezygnowaniem, jeszcze na jakiś czas, z czekolady. Ale już serniczek to zupełnie inna sprawa, przecież tam tyle twarogu i owoce, a do tego jeszcze polewa śmietanowa zamiast czekoladowej 🙂 Takiej słodkości nie można sobie odmówić 🙂  I tu muszę złożyć pokłon autorce przepisu, właścicielce bloga Pokochaj gotowanie ponieważ sernik jest naprawdę rewelacyjny. Bardzo fajnie współgra z kwaskowatymi śliwkami, a sok który puściły w trakcie pieczenia całkowicie wsiąkł w ciasto kruche 🙂 Polecam serdecznie!!!

Skladniki na foremkę o bokach 20×20 cm:

Ciasto kruche:

– 70 g zimnego masła

– 40 g cukru pudru

– płaska łyżka śmietany

– 125 g mąki

Mąkę mieszamy z cukrem. Dodajemy pokrojone zimne masło i  rozcieramy pomiędzy palcami jak na kruszonkę. Na końcu dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i wstawiamy na pół godziny do zamrażarki (lub dłużej do lodówki). Po tym czasie wałkujemy ciasto, przekładamy na spód foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 15 – 20 minut w 180 stopniach. Do momentu uzyskania złocistego koloru.

Masa serowa:

– 3 jajka

– 2 łyżki budyniu śmietankowego bez cukru

– 1 cukier waniliowy

– szczypta soli

– 500 g twarogu lub gęstego sera na serniki

– 150 g cukru

– 400 g śliwek węgierek (umytych i przekrojonych na pół – bez pestek)

Żółtka ucieramy z cukrami. Dodajemy ser i budyń, całość krótko miksując. Białka ubijamy wraz z solą na sztywno i dodajemy do masy delikatnie je mieszając szpatułką. Na kruchym spodzie układamy połówki śliwek (skórką do dołu) i zalewamy je masą serową. Pieczemy około 60 min w 180 stopniach.

Polewa śmietanowa:

– 250 ml śmietany 15% (w Polsce najlepiej kupić kwaśną śmietanę 18%)

– 3 łyżki cukru pudru

Śmietanę dokładnie mieszamy z cukrem pudrem. Gdy sernik jest gotowy, wyciągamy go z piekarnika, wylewamy masę śmietanową na wierzch i zapiekamy jeszcze około 10 minut.

Z foremki wyszło mi 12 porcji. Jedna to 340 kcal.

Sernik z węgierkami (2)

Sernik z węgierkami (3)

 

Smacznego!!!

 

 

You Might Also Like

24 komentarze

  • Reply
    ~Obżarciuch
    30 października 2014 at 15:48

    wow cóż za pomysł 🙂 sciagam przepis i biorę się do roboty 🙂
    u mnie obecnie ciasto jabłkowo-gruszkowe
    http://oobzarciuch.blogspot.com/2014/10/kruche-ciasto-jabkowo-gruszkowe.html

    pozdrawiam!

  • Reply
    ~Karolina
    30 października 2014 at 16:12

    Fajny zakalec.

    • Reply
      Justyna
      30 października 2014 at 20:34

      Faktycznie tak wygląda:-) ale to tylko ciasto nasiąknięte sokiem ze śliwek

  • Reply
    ~sweethaven
    30 października 2014 at 16:33

    Fajny pomysł, jako fanka serników pewnie wypróbuję. Zdziwił mnie tylko brak jajek w cieście, ja zawsze kruche robię z żółtkami 🙂
    Pozdrawiam!
    http://mw-inspiracje.blogspot.com/

    • Reply
      Justyna
      30 października 2014 at 20:35

      Ciasto kruche zawsze można zrobić według własnego przepisu:-)

  • Reply
    ~bułka z chlebem
    30 października 2014 at 17:03

    Pysznie wygląda ten sernik, do siebie zapraszam na mini serniczki 🙂
    http://bulkazchlebem.pl/mini-serniczki

  • Reply
    ~Marek
    30 października 2014 at 18:44

    Ciasto wygląda bardzo apetycznie, przepis też prosty więc chyba się skusimy na zrobienie poznajpolske.blogujacy.pl

    • Reply
      Justyna
      30 października 2014 at 20:37

      Serdecznie polecam:-)

  • Reply
    ~bogusia
    30 października 2014 at 18:57

    jakiej wielkości foremka

    • Reply
      Justyna
      30 października 2014 at 20:37

      Foremka kwadratowa 20×20 cm

  • Reply
    ~mariola
    30 października 2014 at 19:48

    mniam super pomysł ze śliweczkami 🙂 uwielbiam takie serniczki 🙂 zapraszam Cię na mus z DYNI 🙂 http://zakateksmakosza.blogspot.com/2014/10/mus-z-dyni.html

  • Reply
    ~Deser
    30 października 2014 at 20:45

    Rewelacyjne ciasto. Pozdrawiam i zapraszam na http://www.przepis-kulinarny.pl/ciasta-2-11.html

  • Reply
    ~Gość
    30 października 2014 at 21:25

    Świetnie wygląda ten sernik.
    Polecam też tartę
    http://inews.com.pl/WordPress3/tarta-ze-sliwkami

  • Reply
    ~gin
    30 października 2014 at 22:25

    Mmm, musiał być pyszny 🙂

    • Reply
      Justyna
      30 października 2014 at 22:43

      Zgadza się, był…bo szybko zniknął:-)

  • Reply
    ~jola8000
    31 października 2014 at 16:11

    Wygląda pysznie, aż ślinka leci 🙂

    http://ciastko-joli.blogspot.com

  • Reply
    ~domowacukierniaewy.blox.pl
    31 października 2014 at 23:29

    Wygląda pysznie, świetny pomysł z tą śmietanową polewą 🙂

  • Reply
    ~Dorka
    10 września 2015 at 14:10

    Nie rozumiem o co chodzi z ta śmietaną 15% – po pierwsze nigdy nie widziałam takiej w sklepie, a po drugie jeżeli poleje się sernik taką śmietaną to wszystko spłynie z ciasta na dno blaszki. bardzo proszę o wyjaśnienie.

    • Reply
      Justyna
      10 września 2015 at 15:42

      Witam, sernik przylega do boków blaszki więc śmietana nie spłynie na jej dno. A po kolejnych 10 minutach w piekarniku wręcz stężeje. A jeżeli chodzi o śmietanę to masz rację, taką kupiłam w Austrii, ale w Polsce używam zawsze kwaśnej śmietany 18%. Powinnam to poprawic. Pozdrawiam serdecznie

    Leave a Reply