Deser czekoladowy z owocami (1)Pyszny, orzeźwiający, słodki i czekoladowy – to jest najbardziej trafny opis deseru, który wam dziś prezentuję. Idealny na niedzielny podwieczorek, szybki w wykonaniu, a do tego można dopasować go do każdego z domowników wybierając ulubione owoce. U mnie padło na brzoskwinie i czereśnie, bo akurat one były w domu pod ręką 🙂 Mus wyszedł dość mocno wytrawny (użyłam czekolady o zawartości 85% kakao) z fajnym posmakiem kawy, ale czekoladę możecie zastąpić deserową lub mleczną, a z kawy zrezygnować. Deser można poddawać dowolnym modyfikacją 🙂

Składniki na 4 porcje:

– 100 g gorzkiej czekolady 85% kakao

–  2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 1/3 szklance wody

– 2 jajka (białka i żółtka osobno)

– 2 łyżki cukru pudru

– dowolne owoce pokrojone w kostkę – u mnie 3 brzoskwinie i około 300 g czereśni

– 100 ml śmietanki kremówki 36% ubitej z łyżką cukru pudru

– garść migdałów dla ozdoby

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy kawę i mieszamy do dokładnego połączenia składników. Żółtka ubijamy z cukrem na puszysta masę i pod koniec ubijania dodajemy do nich masę czekoladową. Miksujemy dokładnie. Białka ubijamy i przekładamy do masy czekoladowej, delikatnie mieszajac przy użyciu np. drewnianej łyżki. Mus przelewamy do pucharków (zostawiamy kilka łyżek do przyozdobienia deseru) i wstawiamy go do lodówki na 2 godziny by stężał.

Po tym czasie na mus nakładamy pokrojone w kostkę dowolne owoce. Owoce przykrywamy warstwą ubitej śmietanki. Na końcu dla ozdoby wykładamy jeszcze po łyżce musu i całość posypujemy płatkami migdałowymi. Deser wstawiamy do lodówki by mocno sie schłodził.

Jedna porcja to około 400 kcal

Deser czekoladowy z owocami (5)

Deser czekoladowy z owocami (4)

Deser czekoladowy z owocami (3)Smacznego!!!