Babka na białkach ze śliwkami (2)A co powiecie na ciacho którego głównym składnikiem są białka, ale nie jest to beza? 🙂 Na blogu Rodzinka w kuchni natrafiłam na taki właśnie keks na białkach ze śliwkami. Muszę przyznać, że pierwszy raz zetknęłam się z taka białkową opcją, więc była to dla mnie nowość. Ale za to nowość bardzo ciekawa, ponieważ dość często zostaje mi w lodówce nadmiar białka. I chociaż uwielbiam wszelkiego rodzaju torciki bezowe to przydaje się czasem dla odmiany zrobić z tych białek co innego. Keks wyszedł wyśmienity, bardzo lekki ale przy tym wilgotny. Dość słodki, ale za to kwaskowate śliwki zachowały równowagę smakową. No i ma niesamowicie jasny kolor 🙂 Napewno będę do niego wracać komponując go równiez z innym owocami. Serdecznie polecam.

Składniki na keksówkę 28×8 cm (licząc po dnie):

– 4 duże białka

– 180 ml mleka

– 315 g mąki

– szczypta soli

– 170 g miękkiego masła

– 1 szklanka drobnego cukru

– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

– 300-400 g śliwek (umytych i przekrojonych na pół)

Białka oraz mleko należy roztrzepać by oba składniki dobrze sie połączyły. Mąkę, proszek, sól, masło oraz połowę płynu białkowego miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy. Nie przerywając miksowania dodajemy resztę płynu białkowego. Mieszamy na najniższych obrotach, aż masa będzie gładka. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę i układamy śliwki skórką do dołu. Pieczemy około 60 minut w 180 stopniach (sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest gotowe).

Z mojej keksówki wyszło 10 prawie 3 cm, sporych porcji. Jedna to 330 kcal

Babka na białkach ze śliwkami (6)Babka na białkach ze śliwkami (3)

Smacznego!!!