Bez kategorii/ BEZ PIECZENIA/ CIASTA I DESERY/ SERNIKI

Sernik tiramisu na zimno

Sernik tiramisu na zimno (2)Można powiedzieć że dziś jest mój pierwszy  raz 🙂 Jeszcze nigdy nie robiłam sernika na zimno, bez pieczenia, ale wkońcu się zdecydowałam. Zawsze bałam sie trochę pracy z żelatyną, ale jak sie okazuje nie taki diabeł straszny jak go malują. Tiramisu lubię bardzo (zwłaszcza w opcji bez jajek), więc zdecydowałam się właśnie na sernik tiramisu z bloga Przepisy Aleksandry i jej mamy. Ciacho wyszło pyszne, słodkie ale nie zamulające, no i absolutnie nic mi sie nie rozleciało 🙂 Moja Druga Połówka była wręcz wniebowzięta. Zazwyczaj daje mi jakieś uwagi odnośnie ciast, które piekę, a tutaj powiedział: „pyszne, nic bym nie zmiienił” 🙂 – to dla mnie najlepsza pochwała.

Składniki na tortownicę 19 cm:

Spód:

– 2 duże opakowania herbatników

– 2 garście migdałów

– 1 łyżka kakao

– 60 g roztopionego masła

Migdały wraz z herbatnikami zmieliłam w blenderze na proszek (w sumie wyszło mi około 3/4 szklanki proszku i jak na tą tortownicę wystarczyła by tylko połowa szklanki). Na końcu dodałam kakao i roztopione masło. Wymieszałam wszystko widelcem i przełożyłam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Całość wyrównałam i ubiłam płaskim spodem od szklanki. Blaszkę na czas  przytowywania masy wstawiamy do lodówki.

Masa:

– 400 g serka mascarpone

– 250 ml śmietanki kremówki 36 %

– 3/4 szklanki cukru pudru

– 3 listki żelatyny (+ woda do jej rozpuszczenia)

Dodatkowo:

– biszkopty podłużne (około 10 sztuk)

– kakao (według uznania, u mnie około 5 łyżek)

– 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej + 0,5 szklanki wody (opcjonalnie można dodać likier amaretto)

Żelatynę w listkach zalewamy bardzo zimną wodą i odstwiamy na 10-15 min. Kawę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do ostudzenia (ewentualnie łączymy z amaretto). Ser krtóko i delikatnie miksujemy z połową cukru pudru. Pozostały cukier puder dodajemy do ubijanej kremówki. Żelatynę odsączamy z wody i zalewamy ją niewielką ilości ciepłej wody, cały czas mieszając by dobrze sie rozpuściła. Dodajemy do niej łyżkę ubitej śmietany dalej mieszając. Tak przygotowaną żelatynę przelewamy do miski z bitą śmietaną i ostatni raz krótko miksujemy. Następnie łączymy bitą śmietanę z mascarpone.

Na spód ciasteczkowy wykładamy połowę masy. Na masę wykładamy biszkopty namoczone w kawie. Całość obficie oprószamy kakao, następnie wykładamy resztę kremu. Na wierzch wyłożyłam resztę biszkoptów, która mi została (namoczonych w kawie) i jeszcze raz obsypałam całość kakao. Ciastem zajadaliśmy się po noce spędzonej w lodówce 🙂

Z blaszki wyszło 8 dużych porcji. Jedna to około 620 kcal. Myślę, że można by wykroić 10 porcji wówczas jedna miałaby około 500 kcal.

Sernik tiramisu na zimno (4)Sernik tiramisu na zimno (1)Smacznego!!!

 

You Might Also Like

25 komentarzy

  • Reply
    ~Marzena
    2 lipca 2014 at 13:08

    Ale super wygląda. Ciacho znane ale w innym wykonaniu 🙂 poproszę kawałeczek 🙂

  • Reply
    ~kasia
    2 lipca 2014 at 15:42

    Nie jest łatwo zdrowo się odżywiać, to wiąże się ze zmianą nawyków żywieniowych. Dawniej zawsze miałam z tym problem.Nie mogłam znaleźć odpowiedniej diety a od lat zmagałam się z moimi kg!. Brak mi było motywacji. Aż wreszcie znajoma poleciła coś rewelacyjnego!(idealnafigura.com/gberes).Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te kg, wiem tylko ze nie glodowalam i jadłam ulubione moje potrawy a chudłam. Waga nie wróciła:)

  • Reply
    ~mariola
    2 lipca 2014 at 15:49

    wygląda przepysznie, super pomysł 🙂 zapraszam do siebie na ciasto POZIOMKOWA ROZKOSZ 🙂
    http://zakateksmakosza.blogspot.com/2014/07/poziomkowa-rozkosz.html

  • Reply
    ~ala
    2 lipca 2014 at 15:58

    Niepotrzebnie dalas żelatyne,bez niej tez sie trzyma….w sezonie dodaje pokrojone drobno(tak by nie puscily soku) truskawki…..do gotowej masy wmieszam delikatnie…..to dopiero PYCHA 🙂 🙂

    • Reply
      Justyna
      2 lipca 2014 at 18:14

      W takim razie nastepnym razem spróbuje bez żelatyny:)A pomysł z truskawkami brzmi rewelacyjnie:-)

  • Reply
    ~Kuchnia i Podróże
    2 lipca 2014 at 16:31

    Rewelacyjny serniczek, przepysznie wygląda 🙂
    a u mnie tradycyjny sernik z dużą ilością rodzynek
    http://kuchniaipodroze.blogspot.com/2014/04/sernik-tradycyjny.html

  • Reply
    ~bułka z chlebem
    2 lipca 2014 at 18:11

    Obłędnie pyszne ciasto, u mnie spróbuj deseru Tiramisu 1 🙂
    http://bulkazchlebem.pl/deser-tiramisu-1

  • Reply
    ~Ale Meksyk!
    2 lipca 2014 at 18:20

    No to tu krok po kroku jak wykonać: http://www.alemeksyk.eu/smaki-swiata/item/200-sernik-a-la-tiramisu.html

    Ale trzeba przyznać że obłędny w smaku! 🙂

  • Reply
    ~organizacja imprez integracyjnych
    2 lipca 2014 at 18:41

    Prawdziwe cudo! Pychota jakich mało! Idealne na poczęstunki dla gości oraz imprezy! :))))

  • Reply
    ~organizacja imprez integracyjnych
    2 lipca 2014 at 19:11

    Tiramisu to wspaniały deser, idealny na imprezy oraz do serwowania dla gości :):):) UWIELBIAM!

  • Reply
    ~Młoda mama gotuje...
    2 lipca 2014 at 20:09

    Boskie ciacho !!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Reply
    ~suzana
    2 lipca 2014 at 20:14

    ooo bardzo fajny pomysł na tiramisu ! chętnie skorzystam z przepisu.Zapraszam na mój serniczek na zimno z nutą wanilii i truskawkami .pozdrawiam;
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/06/sernik-na-zimno-z-nuta-wanilii.html

  • Reply
    ~tss
    2 lipca 2014 at 21:45

    Też bez pieczenia: Mascarpone z owocami jagodowymi – http://www.stachurska.eu/?p=14215 .

  • Reply
    ~Mami
    2 lipca 2014 at 22:48

    Jeszcze takiego nie próbowałam, zawsze robię tiramisu na domowych biszkoptach:
    http://prawdziwybiszkopt.blogspot.com/2014/02/biszkopt-ala-tiramisu.html

  • Reply
    ~Gość
    3 lipca 2014 at 07:06

    Polecam też tiramisu z jagodami
    http://inews.com.pl/WordPress3/tiramisu-z-jagodami

  • Reply
    ~dorota
    3 lipca 2014 at 13:54

    Justynko bardzo chętnie wykorzystam ten przepis, mam nadzieję, że moja córka – typowy niejadek – będzie zachwycona

    • Reply
      Justyna
      3 lipca 2014 at 15:01

      W takim razie mam nadzieję że będzie smakować:-)

    Leave a Reply