Szykowałam tą kawę w zeszłym tygodniu i była taka piękna słoneczna pogoda, a dziś…. pada, ciemno i zimno, niestety. Ale mam nadzieję, że ładna pogoda jeszcze do nas wróci, a wtedy będziecie mogli skorzystać z tego przepysznego przepisu. Już od dłuższego czasu szukałam dobrego, ale szybkiego przepisu na kawę mrożoną. I w końcu znalazłam. Do kawy dodajemy banana, dzięki czemu nie musimy jej dosładzać. A do jej przygotowania potrzebny nam jest jedynie blender. Uważam, że jest to jedna z lepszych kaw mrożonych jakie piłam, pod warunkiem, że lubicie banany 🙂 Nawet mój mąż oblizywał się za smakiem 🙂

Składniki na 2 duże porcje:

– 1 duży banan

– 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

– 1 łyżeczka kakao

– 300 ml zimnego mleka

– kostki lodu według uznania (dałam 6 sztuk)

– bita śmietana + wiórki czekoladowe do ozdoby

Kawę i kakao rozpuszczamy w 50 ml gorącej wody i odkładamy ją do ostudzenia. Wszystkie składniki, włącznie z ostudzoną kawą) wlewamy do blendera i blendujemy do momentu dokładnego zmiksowania banana i rozkruszenia lodu. Przelewamy kawę do szklanek i dowolnie dekorujemy. U mnie była to bita śmietana i odrobina startej czekolady.

Jedna kawa bez bitej śmietany to porcja 200 kcal.

Bananowa kawa mrożona
Bananowa kawa mrożona
Bananowa kawa mrożona z dodatkiem bitej śmietany
Bananowa kawa mrożona z dodatkiem bitej śmietany
Kawa + mleko + banan = kawa mrożona
Kawa + mleko + banan = kawa mrożona
Bananowa kawa mrożona
Bananowa kawa mrożona

 

Smacznego!!!

Źródło wpisu: blog Definicja Smaku