Korzystajcie z malin p贸ki s膮 馃檪 i nie zapomnijcie po艂膮czy膰 ich z migda艂ami 馃檪 a je偶eli nie wiecie jak, to koniecznie skorzystajcie z tego przepisu. Tarta Bakewell z malinami to tarta angielska pochodz膮ca z miasta Bakewell z hrabstwa Derbyshire. Nie mam poj臋cia gdzie to jest, poniewa偶 w og贸le nie znam si臋 na tej cz臋艣ci 艣wiata i nigdy tam nie by艂am, ale wiem, 偶e mam czytelnik贸w mieszkaj膮cych w Anglii, wi臋c jaka艣 cz臋艣膰 odwiedzaj膮cych blog聽 b臋dzie zorientowana 馃檪聽 Przepis znalaz艂am na stronie Moje wypieki, kt贸rej autorka zamieszkuje tereny Anglii. Nie dziwi mnie, 偶e ta tarta jest tam do艣膰 s艂ynna, poniewa偶 ju偶 dawno nie jedli艣my tak pysznej tarty. Gdy szykowa艂am to ciasto, m贸j m膮偶 kr臋ci艂 nosem: 偶e nie b臋dzie czekolady, ani 偶adnego kremu. Ale gdy ju偶 spr贸bowa艂, by艂 zachwycony. Ciasto dos艂ownie rozp艂ywa si臋 w ustach, jest do艣膰 s艂odkie, ale maliny do艣膰 dobrze to r贸wnowa偶膮. Idealne ciasto kruche, d偶em malinowy, maliny i pianka migda艂owa (lub krem – ci臋偶ko okre艣li膰 czym jest ta warstwa) 艣wietnie wsp贸艂graj膮. Ciasto idealne na leniwy weekend. Serdecznie polecam.

Sk艂adniki na foremk臋 20×20 cm:

Ciasto kruche:

– 140 g m膮ki pszennej

– 40 g cukru pudru

– 140 g zimnego mas艂a

– szczypta soli

M膮k臋 艂膮czymy z cukrem pudrem i z sol膮. Dodajemy zimne mas艂o pokrojone w kostk臋 i zagniatamy tak d艂ugo, a偶 mas艂o dok艂adnie po艂膮czy si臋 z wszystkimi sk艂adnikami, a ciasto b臋dzie jednolite. Foremk臋 wyk艂adamy papierem do pieczenia. Ciasto wa艂kujemy i przek艂adamy je do foremki. Foremk臋 wstawiamy na 20 minut do lod贸wki, a nast臋pnie pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Lekko studzimy.

Nadzienie:

– 80 g mas艂a

– 3 jajka

– 90 g cukru

– 90 g mielonych migda艂贸w

– 150 g d偶emu malinowego (mo偶na ewentualnie zast膮pi膰)

– 150 g malin

– 30 g p艂atk贸w migda艂owych

Je偶eli mamy d偶em malinowy z pestkami to najlepiej przecisn膮膰 go przez sitko, 偶eby si臋 ich pozby膰. D偶em rozsmarowujemy na kruchym cie艣cie, a na d偶emie uk艂adamy maliny (w ca艂o艣ci). Mas艂o rozpuszczamy i lekko studzimy. Jaja, migda艂y i cukier dok艂adnie miksujemy. Powoli dodajemy przestudzone mas艂o i kr贸tko miksujemy. Mas臋 przelewamy na maliny, dekorujemy p艂atkami migda艂owymi i wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na oko艂o 40 minut. W po艂owie pieczenia przykry艂am ciasto foli膮 aluminiow膮 poniewa偶 wierzchnia warstwa jest delikatna i zbyt mocno zacz臋艂a si臋 rumieni膰. Po ostudzeniu ciasta polecam wstawi膰 go do lod贸wki, ch艂odne smakuje jeszcze lepiej 馃檪

Z foremki wykroi艂am 12 porcji. Jedna to 330 kcal

Maliny i migda艂y - idealne po艂膮czenie
Maliny i migda艂y – idealne po艂膮czenie
Ciasto idealne ne weekend
Ciasto idealne ne weekend
Tarta Bakewell - pyszno艣ci z odleg艂ej Anglii
Tarta Bakewell – pyszno艣ci z odleg艂ej Anglii
Ciasto kruche + maliny + krem migda艂owy = tarta idealna
Ciasto kruche + maliny + krem migda艂owy = tarta idealna
Tarta Bakewell z malinami
Tarta Bakewell z malinami
By艂o pyszne !!! Polecam !!!
By艂o pyszne !!! Polecam !!!

Smacznego!!!

殴r贸d艂o przepisu: Moje Wypieki