Bez kategorii/ CIASTA I DESERY/ CIASTA Z OWOCAMI/ SERNIKI

Sernik szarlotkowy na ciemnym biszkopcie

Sernik szarlotkowy na biszkopcie (2)Czy wy też tak czasem macie (albo nawet dość często) że macie ochotę na ciasto ale sami nie możecie się zdecydować: jabłecznik czy sernik, czy może jeszcze coś innego, a przecież oba są takie pyszne. Dziś mam dla was idealne rozwiązanie, które znalazłam na blogu Niebieska Pistacja, a mianowicie sernik szarlotkowy. Czyli perfekcyjne połączenie sernika z jabłecznikiem i to wszystko na ciemnym biszkopcie. Jak dla mnie to jedno z połączeń idealnych. Nie za słodkie i lekkie jabłka idealnie współgrają z cięższą masą serową oraz kakaowym biszkoptem. Hmmm, mogłabym go jeść bez końca 🙂 . Serdecznie polecam.

Składniki na tortownicę 18 cm:

Biszkopt:

– 2 jajka – białka i żółtka osobno

– 0,5 szklanki cukru pudru

– 0,5 szklanki mąki pszennej

– 1 łyżka oleju

– 1 łyżka kakao

Białka ubijamy na sztywną pianę i na końcu dodajemy cukier. Ubijamy do momentu gdy piana jest bardzo gęsta i lśniąca. Dodajemy żółtka, krótko miksując. Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i mieszamy całość szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach. Dno foremki wykładamy  papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach około 20 – 30 minut (do suchego patyczka).  W tym czasie szykujemy pozostałe masy.

Masa serowa:

– 400 g twarogu

– 100 ml śmietanki 36 %

– 1/3 szklanki cukru

– 2 białka

– 1  łyżeczka mąki ziemniaczanej

– 1 łyżka mąki pszennej

Wszystkie składniki miksujemy do momentu ich połączenia. Przelewamy na upieczony spód biszkoptowy i pieczemy 50 min w 150 stopniach. W tym czasie szykujemy masę jabłkową.

Masa jabłkowa:

– około 1 kg jabłek (4-5 dużych sztuk)

– cynamon do smaku

– 1 galaretka cytrynowa

Obrane jabłka ścieramy na tarce z grubymi oczkami dodajemy cynamonu do smaku i smażymy do momentu, aż lekko zmiękną. Wsypujemy galaretkę i mieszamy, do momentu w którym sie rozpuści. Jabka odstawiamy do lekkiego wystygnicia.

Jabłka wykładamy na upieczony sernik i wstawiamy na noc (lub minimum na kilka  godzin) do lodówki.

Z tortownicy wychodzi 10 dużych porcji. Jedna to tylko 285 kcal

Sernik szarlotkowy na biszkopcie (3)

Sernik szarlotkowy na biszkopcie (1)

Sernik szarlotkowy na biszkopcie (4)

 

Smacznego!!!

 

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    ~sisi
    2 października 2014 at 13:50

    mam pytanie czy po wlaniu masy serowej na biszkopt nie wsiaknie to w niego ,
    i czy nie przypiecze za mocno.

    • Reply
      Justyna
      2 października 2014 at 14:29

      Witam, miałam dokładnie takie same wątpliwości kiedy zabierałam się za to ciacho 🙂 Ale ku mojemu zaskoczeniu sernik nie wsiąka w biszopt. Ja mam w piekarniku grzałke od góry i na ostatnie 10 min przykryłam ciasto folią. Warto go obserwować podczas pieczenia ale nie pownien sie przypalić. Pozdrawiam

    Leave a Reply