Bez kategorii/ CIASTA I DESERY/ CZEKOLADOWE WYPIEKI

Ciasto a’la Kinder Pingui

Ciasto a'la Kinder Pingui (2)Dziś kolejne ciasto z serii zrób to sam. Tym razem ciacho, które z powodzeniem może zastąpić popularny batonik Kinder Pingui. Przepis znalazłam na blogu Poproszę Dokładkę i odrazu wiedziałam, że będe musiała go przetestować. Zrobiłam go w formie ciasta, ale równie dobrze można pokroić go w prostokąty i dopiero wtedy oblać czekoladą, będzie jak prawdziwy batonik 🙂 A ciasto samo w sobie wyszło pyszne, jedyną zmianę jaką bym wprowadziła, to zmniejszenie ilości składników w biszkopcie, tak żeby wyszedł troszkę niższy.

Składniki na blaszke 20×20 cm

Biszkopt:

– 4 jajka

– 1 szklanka cukru pudru

– 1 szklanka mąki

– 2 łyżki kakao

– 2 łyżki oleju rzepakowego

+ nasączenie: sok z połowy cytryny wymieszany z wodą i łyżeczką cukru waniliowego

Białka ubijamy na sztywną pianę i na końcu dodajemy cukier. Ubijamy do momentu gdy piana jest bardzo gęsta i lśniąca. Dodajemy żółtka, krótko miksując. Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i mieszamy całość szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach. Dno foremki wykładamy  papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach około 20 minut (do suchego patyczka). Po przestudzeniu kroimy ciasto w poprzek na  pół i każdą z nich nasączmy przygotowaną mieszanką.

Masa kremowa:

– 200 ml śmietanki kremówki

– 125 g mascarpone

– 1 łyżka cukru waniliowego

Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. W osobnej misce napowietrzamy mascarponee delikatnie go miksując. Następnie łączymy całość i przekladamy do lodówki, na czas przygotowywania polewy czekoladowej.

Masa czekoladowa:

– 150 g czekolady (u mnie gorzka 70%)

– 50 g masła

– 2 łyżki oleju

– 1/3 szklanki mleka

Wszystkie składniki przekładamy do garnka i podgrzewamy do momentu ich rozpuszczenia oraz dokładnego połączenia składników

Jeden nasączony biszkopt przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (by ciasto można było później łatwo wyjąć). Wykładamy połowę masy kremowej, a na nią wylewamy połowę czekolady. Wstawiamy foremkę do lodówki lub zamrażarki by czekolada choć oddrobine stężała. Następnie wykładamy drugą połowę masy, przykrywamy biszkoptem lekko go dociskając i całość polewamy pozostałą czekoladą. Ciasto wkładamy do lodówki i tam go przechowujemy.

Z mojej foremki wyszło 10 dużych porcji. Jedna porcja to 420 kcal.

Ciasto a'la Kinder Pingui (4)

Ciasto a'la Kinder Pingui (3)

Ciasto a'la Kinder Pingui (1)Smacznego!!!

 

 

You Might Also Like

27 komentarzy

  • Reply
    ~Poproszę dokładkę
    25 czerwca 2014 at 09:53

    Ależ piękne ciacho Ci wyszło! Cieszę się, żę skorzystałaś z przepisu i wszystko się udało! 🙂 pozdrawiam!

  • Reply
    ~gin
    25 czerwca 2014 at 13:01

    Mniam, wygląda smakowicie 🙂

  • Reply
    ~kulinarna148
    25 czerwca 2014 at 14:43

    Aż ślinka cieknie, wygląda fenomenalnie.
    Porywam ten kawałek.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

  • Reply
    ~Renata
    25 czerwca 2014 at 15:51

    A proszku do pieczenia do biszkoptu nie dodajemy?????

    • Reply
      Justyna
      25 czerwca 2014 at 16:35

      Nie trzeba:-) Wstarczy dobrze ubic jajka:-)

  • Reply
    ~bułka z chlebem
    25 czerwca 2014 at 16:27

    Mniam, mniam, zabieram kawałek ze sobą, a w zamian daję bezową piankę z truskawkami 🙂
    http://bulkazchlebem.pl/bezowa-pianka-z-truskawkami

  • Reply
    ~suzana
    25 czerwca 2014 at 17:14

    SUPER CIACHO-B.INSPIRUJĄCE 😉 ZAPRASZAM NA CIASTO Z ROGALIKAMI I BITA ŚMIETANĄ ,KREMEM KAWOWYM:
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/03/ciasto-z-rogalikami-siostry-anastazji.html

  • Reply
    ~Gość
    25 czerwca 2014 at 19:21

    Musi być niezwykle smakowite.
    Polecam też takie
    http://inews.com.pl/WordPress3/fale-dunaju

  • Reply
    ~Kuchnia i Podróże
    25 czerwca 2014 at 20:30

    Wspaniałe ciacho, poproszę kawałeczek do kawusi 🙂
    a do mnie zapraszam na Rafaello
    http://kuchniaipodroze.blogspot.com/2014/05/rafaello.html

  • Reply
    ~mariola
    25 czerwca 2014 at 21:16

    Wygląda przepięknie i smakowicie 🙂 ja ostatnio robiłam KINDER BUENO polecam: http://zakateksmakosza.blogspot.com/2014/06/ciasto-kinder-bueno.html

  • Reply
    ~marzena
    26 czerwca 2014 at 08:14

    Przepraszam, ale do czego jest potrzebny olej rzepakowy?

    • Reply
      Justyna
      26 czerwca 2014 at 08:55

      W cieście by było ono sprężyste i nie za suche, a w masie czekoladowej by nie była ona twarda. W obu przypadkach można zastąpić go innym olejem lub miękkim masłem. Pozdrawiam

      • Reply
        ~angela
        26 czerwca 2014 at 18:24

        A do masy kremowej dajemy cukier puder czy cukier waniliowy?

        • Reply
          Justyna
          26 czerwca 2014 at 20:50

          Do masy kremowej dodajemy cukier waniliowy:)

  • Reply
    ~monika
    5 września 2014 at 07:49

    Wspomniałaś, że lepszy byłby niższy biszkopt. Czy ten upieczony z przepisu, który podajesz będzie „mniejszy”?

    • Reply
      Justyna
      5 września 2014 at 08:08

      Ten upieczony z przepisu jest niestety tym wyższym. Na niższy biszkopt należy zmniejszyć proporcję o około 25% (czyli 3 jajka, 3/4 szklanki cukru, 3/4 szklanki mąki, 1,5 łyżki kakao i 1,5 łyżki oleju). Pozdrawiam serdecznie

  • Reply
    ~ania
    7 października 2015 at 14:31

    mam pytanie, jak sie polozy mase czekoladowa na krem to czy on nie rozpusci masy albo nie wsiaknie? ciasto wyglada pysznie , chce zrobic 🙂

    • Reply
      Justyna
      7 października 2015 at 15:03

      Najlepiej żeby masa czekoladowa była już lekko ostudzona ale nadal płynna. Masa śmietanowa jest zimna wiec krem czekoladowy odrazu zacznie tężeć, ale żeby nastąpiło to jeszcze szybciej, wkładamy ciacho na chwilę do lodówki i wtedy spokojnie można nakładać drugą warstwę kremu. Powodzenia i smacznego:-)

    Leave a Reply