Ciasto a'la Kinder Pingui (2)Dziś kolejne ciasto z serii zrób to sam. Tym razem ciacho, które z powodzeniem może zastąpić popularny batonik Kinder Pingui. Przepis znalazłam na blogu Poproszę Dokładkę i odrazu wiedziałam, że będe musiała go przetestować. Zrobiłam go w formie ciasta, ale równie dobrze można pokroić go w prostokąty i dopiero wtedy oblać czekoladą, będzie jak prawdziwy batonik 🙂 A ciasto samo w sobie wyszło pyszne, jedyną zmianę jaką bym wprowadziła, to zmniejszenie ilości składników w biszkopcie, tak żeby wyszedł troszkę niższy.

Składniki na blaszke 20×20 cm

Biszkopt:

– 4 jajka

– 1 szklanka cukru pudru

– 1 szklanka mąki

– 2 łyżki kakao

– 2 łyżki oleju rzepakowego

+ nasączenie: sok z połowy cytryny wymieszany z wodą i łyżeczką cukru waniliowego

Białka ubijamy na sztywną pianę i na końcu dodajemy cukier. Ubijamy do momentu gdy piana jest bardzo gęsta i lśniąca. Dodajemy żółtka, krótko miksując. Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i mieszamy całość szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach. Dno foremki wykładamy  papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach około 20 minut (do suchego patyczka). Po przestudzeniu kroimy ciasto w poprzek na  pół i każdą z nich nasączmy przygotowaną mieszanką.

Masa kremowa:

– 200 ml śmietanki kremówki

– 125 g mascarpone

– 1 łyżka cukru waniliowego

Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. W osobnej misce napowietrzamy mascarponee delikatnie go miksując. Następnie łączymy całość i przekladamy do lodówki, na czas przygotowywania polewy czekoladowej.

Masa czekoladowa:

– 150 g czekolady (u mnie gorzka 70%)

– 50 g masła

– 2 łyżki oleju

– 1/3 szklanki mleka

Wszystkie składniki przekładamy do garnka i podgrzewamy do momentu ich rozpuszczenia oraz dokładnego połączenia składników

Jeden nasączony biszkopt przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (by ciasto można było później łatwo wyjąć). Wykładamy połowę masy kremowej, a na nią wylewamy połowę czekolady. Wstawiamy foremkę do lodówki lub zamrażarki by czekolada choć oddrobine stężała. Następnie wykładamy drugą połowę masy, przykrywamy biszkoptem lekko go dociskając i całość polewamy pozostałą czekoladą. Ciasto wkładamy do lodówki i tam go przechowujemy.

Z mojej foremki wyszło 10 dużych porcji. Jedna porcja to 420 kcal.

Ciasto a'la Kinder Pingui (4)

Ciasto a'la Kinder Pingui (3)

Ciasto a'la Kinder Pingui (1)Smacznego!!!