Soso czekoladowy (2)Dość długo szukałam i testowałam odpowiedni dla nas sos czekoladowy. Taki który na długo pozostałby płynny, a nie od razu zastygał jak polewa do ciasta. Zmniejszałam i zwiększałam ilości dodawanych składników no i wkońcu się udało 🙂 Jak dla mnie idealny sos czekoladowy o intensywnym kakowym smaku i zapachu, nie zastyga nawet gdy jest już chłodny. Świetny dodatek do wszelkich deserów, ciast czy lodów. Można zastosować go również jako polewę, wystarczy wówczas zredukować wodę o 3 łyżki 🙂

Składniki na około 250 ml sosu:

– 6 łyżek gorącej wody

– 4 łyżki cukru pudru

– 3 łyżki kakao

– 1 łyżeczka miodu o delikatnym smaku

– 100 g masła

Do rondelka wsypujemy cukier wraz z miodem. Zalewamy je wodą i mieszamy do momentu rozpuszczenia składników – w tym czasie włączamy palnik na lekki ogień. Dodajemy masło i grzejemy naszą masę do momentu rozpuszczenia  i połączenia się składników. Ściągamy garnek z gazu i dodajemy kakao intensywnie mieszając. Kakao najlepiej wcześniej przesiać, żeby nie było w nim grudek. Masę mieszamy do momentu, aż będzie gładka. Odstawiamy do ostygnięcia lub jemy na ciepło. Można również przelać ją do słoiczka, zakręcić, wstawić do lodówki i wykorzystać w odpowiednim momencie 🙂

250 ml sosu to 1080 kcal. Jedna łyżka sosu powinna mieć zatem około 80 kcal.

Soso czekoladowy (3)Soso czekoladowy (4)

Soso czekoladowy (1)Smacznego!!!