Bez kategorii/ CIASTA I DESERY/ CIASTA KRUCHE I TARTY/ CIASTA Z OWOCAMI

Szarlotka z prażonymi jabłkami

Szarlotka z prażonymi jabłkami (1)Poszukiwania przepisu na idealną szarlotkę zakończyły sie pełnym sukcesem 🙂 Już dawno nie jadłam tak pysznej, klasycznej szarlotki. Ciasto wyszło idealnie kruche, nie nasiąknęło zbyt mocno, a jabłka tak jak lubię nie były zbyt miękkie. W trakcie poszukiwania tego przepisu, który znalazłam na blogu Mia Cucina, trafiłam na inną ciekawostkę, która zawsze mnie intrygowała. A mianowicie, w końcu wiem jaka jest różnica pomiędzy jabłecznikiem, a szarlotką (zawsze myślałam, że to jedno i to samo): do szarlotki wykorzystuję się tylko ciasto kruche, natomiast jabłecznik to ciasto z jabłkami które można łączyć z dowolnym ciastem np. biszkoptowym. Wracając do mojej szarlotki, jestem z niej dumna ponieważ wyszła idealnie i bardzo nam smakowała. Polecam serdecznie.

Składniki na tortowniecę 19 cm (lub dwie małe 10cm)

– 150 g mąki

– 60 g cukru

– 2 żółtka

– 80 g zimnego masła

– szczypta proszku do pieczenia

– 1 kg jabłek

– cynamon do smaku

Przygotowania zaczęłam od ciasta kruchego. Mąkę połączyłam z cukrem i proszkiem do piecznia. Dodałam pokrojone w kostkę, zimne masło i zagniotłam kruszonkę pomiędzy palcami. Na końcu dodałam dwa żółtka i zagniotłam jednolite ciasto. Podzieliłam je na dwie części, owinęłam w folię spożywczą i wstawiłam do zamrażanika.

Jabłka obrałam, wycięłam gniazda nasienne i pokroiłam w dość drobną kostkę. Wrzuciłam do granka, zasypałam cynamonem i prażyłam dopóki jabłka lekko nie zmiękną, a sok odparuje (lubię gdy w cieście czuć całe kawałki jabłka). Foremki wyłożyłam papierem do pieczenia. Wyciągnęłam jedną część ciasta i starłam ją na tarce z grubymi oczkami, wyłożyłam nim dno i odrobinę boków foremek. Podpiekłam 15 minut w 180 stopniach. Na ciepłym cieście rozłożyłam jabłka i starłam na nie pozostałą część ciasta. Ciasto delikatnie „wcisnęłam” również za jabłka, tak by stykało sie z podpieczonym spodem. Pieczemy około 35 minut w 180 stopniach. Ostudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem.

Wykroiłam 8 dużych porcji.Jedna to około 260 kcal.

Szarlotka z prażonymi jabłkami (3)

Szarlotka z prażonymi jabłkami (2)

Szarlotka z prażonymi jabłkami (4)

 

Smacznego!!!

 

You Might Also Like

15 komentarzy

  • Reply
    ~mkr
    26 marca 2015 at 07:54

    Pyszne ciasto, zapraszam na tartę z jabłkami I orzechami w karmelu
    http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2014/10/tarta-z-jabkami-i-orzechami-w-karmelu.html

    Pozdrawiam

  • Reply
    ~Anna
    26 marca 2015 at 07:57

    Smaczna szarlotka, ja nie patrzę na kalorie 🙂 zresztą 260 Kcl to i tak mniej niż ma pączek 🙂 polecam Ci
    http://www.przepis-kulinarny.pl/ciasta-na-wielkanoc-info26.html

  • Reply
    ~przepismamy
    26 marca 2015 at 08:09

    Pyszności!
    Polecam szarlotkę sypaną
    http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2015/02/szarlotka-sypana.html

  • Reply
    ~Buster
    26 marca 2015 at 08:09

    Mmm… coraz bliżej święta 😀

    http://www.buster.pw/upieklem-ciasto-czekoladowe/

  • Reply
    ~bułka z chlebem
    26 marca 2015 at 09:03

    Aż ślinka cieknie 🙂 Spróbuj też mojego kruchego ciasta z jabłkami i żółtą pianką
    http://bulkazchlebem.pl/kruche-ciasto-z-jablkami-i-zolta-pianka

  • Reply
    ~Agnieszka
    26 marca 2015 at 10:28

    Wygląda pięknie i smakowicie ,uwielbiam takie ciasta i zaraz zabieram się do upieczenia 🙂

    • Reply
      Justyna
      26 marca 2015 at 11:21

      Mama nadzieje ze bedzie smakowac:-) pozdrawiam

  • Reply
    ~kasia
    26 marca 2015 at 10:37

    Nie jest tak, że masz nadwagę, bo jesz za dużo! Masz nadwagę, bo jesz za mało!
    To prawda. Jesz za mało podstawowych substancji odżywczych.
    TERAZ I TY MASZ SZANSĘ UZYSKAĆ IDEALNĄ FIGURĘ I CIESZYĆ SIĘ NiĄ TAK DŁUGO JAK ZECHCESZ!
    Zyskasz w ten sposób piękną sylwetkę, doskonałą kondycję, świetne samopoczucie,
    zwiększoną odporność na wiele chorób.Osiągniesz to stosując nasz program dostosowany dla każdego
    (idealnafigura.com/gberes).

  • Reply
    ~MojaSłonecznaKuchnia
    26 marca 2015 at 15:43

    Musi być bardzo pyszna, następną szarlotkę zrobię według tego przepisu 🙂

    • Reply
      Justyna
      26 marca 2015 at 17:40

      Polecam serdecznie:-)

    Leave a Reply

    18 − 15 =