Pancakes z musem jabłkowym i miodem (3)Dziś mam zaszczyt poczęstować was kolejnym wpisem z cyklu coś innego na śniadanie. A mianowicie chodzi a pancakes: czyli amerykańską wersje naleśników podowanych najczęściej z syropem klonowym. Przygotowywałam je pierwszy raz ale jestem bardzo zadowolona. Jak dla mnie jest to wersja pośrednia pomiędzy naleśnikami a racuchami 🙂 Ale w smaku wyszły naprawdę pysznę i delikatne. Dodałam do nich mus jabłkowy oraz miód. Śniadanie warte polecenia 🙂

Składniki na około 16 sztuk:

– 2 szklanki mąki

– 1,5 szklanki mleka

– 2 jajka

– 75 g masła

– 1/3 szklanki cukru pudru

– mały cukier waniliowy

– 3 łyżeczki proszku do pieczenia

– szczypta soli

– miód

– mus jabłkowy ( 3 jabłka – obrane i odszypułkowane – zblendowałam i skropiłam sokiem z cytryny. Można je również podprażyć w garnku)

Masło roztapiamy i odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Wszystkie składniki przekładamy do miski i miksujemy do momentu, aż ciasto będzie gładkie i nie pozostaną żadne grudki. Patelnię rozgrzewamy i pędzelkiem nakładamy niewielką ilość oleju (można z niego całkowicie zrezygnować jeżeli wasza patelnia nie przywiera). Łyżką nakładamy porcje ciasta, które będzie dość gęste. Gdy na wierzchniej części placków pojawią sie pęcherzyki, przewracamy je i smażymy jeszcze chwilkę (do zarumienienia). Podajemy na ciepło – u mnie z miodem i musem jabłkowym.

Jeden placek z miodem i musem jabłkowym to około 150 kcal.

Pancakes z musem jabłkowym i miodem (5)

Pancakes z musem jabłkowym i miodem (1)

 

Smacznego!!!