Bez kategorii/ BEZ PIECZENIA/ DESERY/ PRALINY, CIASTECZKA i MUFFINY

Batoniki Bounty

Batoniki Bounty (3)Kolejny przepis z cyklu zrób to sam, niekoniecznie kupuj w sklepie. Dla wszystkich wielbicieli kokosu i czekolady czyli popularnych batoników Bounty. Przepis podejrzałam na blogu Słodka Magia od Kuchni, a same batoniki wychodzą rewelacyjne i niczym nie różnią się od tych ze sklepu. Najwięcej pracy jaką przy nich mamy to obtaczanie ich w czekoladzie 🙂 Ale naprawde się opłaca. Polecam wszystkim.

Składniki na około 14 dużych sztuk:

– 2 białka

– 1,5 szklanki wiórek kokosowych

– 0,5 szklanki cukru

Polewa:

– 150 g czekolady 60% kakao (lub pół na pół z mleczną)

– 2 łyżki oleju (u mnie rzepakowy)

Białka, kokos i cukier wrzucamy do garnka z grubym dnem, lekko podgrzewamy i dokładnie mieszamy. Masa nie może być gorąca. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wilgotnymi rękami formujemy wybrany kształt i układamy na blaszce. Pieczemy 20 min w 130 stopniach. Studzimy najpierw 20 min w piekarniku a potem na blaszce. Gdy są już całkiem wystudzne szykujemy polewę. Czekoladę rozpuszczamy wraz z olejem i dokładnie mieszamy. Czekamy na moment, aż delikatnie zacznie tężeć. Przed wylaniem polewy na batoniki wstawiłam je na chwilkę do zamrażarki, by wylewana na nie polewa od razu zstygała. Polewałam je z wierzchu, a na końcu nabijałam każdy batonik na wykałaczkę i maczałam spód w czekoladzie. Odkładałam spowrotem na papier. Gdy czekolada zastygła: zaczynamy degustację 🙂

Tak jak wpominałąm wyszło mi 14 dużych batoników. Jeden to 165 kcal.

Batoniki Bounty (2)

Batoniki Bounty (1)

 

Smacznego!!!

 

 

You Might Also Like

28 komentarzy

  • Reply
    ~mkr
    3 listopada 2014 at 15:46

    Pycha, zapraszam na kokosowe ciasto cappuccino
    http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2013/12/ciasto-cappuccino.html

  • Reply
    ~emerytka Basia
    3 listopada 2014 at 16:11

    Aby polewa była błyszcząca dodaj troszkę koniaku/kieliszek mały na 2 czekolady/
    uformowane batoniki kładź na posmarowany czekoladą papier-spód i polej wierzch.
    Pozdrawiam

    • Reply
      Justyna
      3 listopada 2014 at 16:46

      Dziękuje za wskazówki, faktycznie tak byłoby prościej:-) Pozdrawiam serdecznie

    • Reply
      ~vbenita
      22 listopada 2014 at 16:21

      O! I to jest wartościowy wpis. Wnosi dobrą radę, z której nie omieszkam skorzystać. Reszta to wciskanie darmowej reklamy czyli tzw spam.
      I pytanie do autorki przepisu: czy olej mogę zastąpić masłem i czy w takiej samej ilości.

      • Reply
        Justyna
        22 listopada 2014 at 23:04

        Witam, zastąpiłabym olej dwoma łyżkami masła czyli taką samą ilością. Różnica będzie taka, że czekolada z masłem jest bardziej krucha np. przy ugryzieniu mogą „odchodzić” całe płatki czekolady. Polewa z olejem jest troszkę bardziej plastyczna. Pozdrawiam serdecznie

  • Reply
    ~Ewcia
    3 listopada 2014 at 16:57

    Znowu pyszna propozycja. Pyszny batonik. Zapraszam na http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html

  • Reply
    ~bułka z chlebem
    3 listopada 2014 at 17:24

    Uwielbiam takie łakocie, a wszystko, co z kokosem dwa razy bardziej. Do siebie zapraszam na żółty deser z ananasem 🙂
    http://bulkazchlebem.pl/zolty-deser-z-ananasem

  • Reply
    ~mariola
    3 listopada 2014 at 19:59

    mniam uwielbiam je 🙂 Twoje wyglądają przepysznie 🙂 zapraszam Cię do mnie na BAJADERKI: http://zakateksmakosza.blogspot.com/2014/10/bajaderki.html

  • Reply
    ~olka
    3 listopada 2014 at 21:01

    mniam, muszę wyprobować przepis 🙂 zapraszam także do mnie:)

  • Reply
    ~Łukasz
    3 listopada 2014 at 21:10

    Bounty uwielbiam, a takie domowe jest absolutnie najlepsze 😀

  • Reply
    ~Ada
    3 listopada 2014 at 22:37

    Przepis ciekawy, tylko jak to zrobić, żeby się przy podgrzewaniu jajecznica nie zrobiła? Pianę z tych białek ubić?

    • Reply
      Justyna
      4 listopada 2014 at 18:07

      Nie ubijamy białek, dodajemy je poprostu do reszty składników. Ja też miałam stracha żeby się jajecznica nie zrobiła:-) Ale nic takiego się nie stało, należy tylko powoli wszystko podgrzewać i dokładnie, odrazu połączyć wszystkie składniki. pozdrawiam

  • Reply
    ~domowacukierniaewy.blox.pl
    3 listopada 2014 at 23:09

    Świetne 🙂 Zdecydowanie dla wielbicieli kokosu 🙂

  • Reply
    ~Makusia
    4 listopada 2014 at 14:56

    Witam :), ale Pani kusi tymi przepisami :), ostatnio zrobiłam przekładańca z likierem jajecznym, a te batoniki to aż się proszą by je zrobić :), pozdrawiam 🙂

    • Reply
      Justyna
      4 listopada 2014 at 18:14

      Witam, mam nadzieję że przekładaniec z likierem jajecznym smakował:-) Bardzo prosz pisać doo mnie po imieniu: poprostu Justyna:-) Pozdrawiam serdecznie

      • Reply
        ~Makusia
        5 listopada 2014 at 12:31

        Tak wyszedł i smakował :), choć przyznam serca mojej rodziny podbił przekładaniec chałwowy 🙂

  • Reply
    ~gin
    4 listopada 2014 at 20:43

    Dla fanów kokosa idealne 🙂

  • Reply
    ~Feerum
    13 listopada 2014 at 11:32

    Nie mogliśmy przejść obojętnie obok tego przepisu, naszym zdaniem najlepszy z najlepszych i ten smak… dziękujemy!!! Idealne na imprezę integracyjną 😉

    Pozdrawiamy
    Feerum

    • Reply
      Justyna
      13 listopada 2014 at 21:35

      W takim razie życzę smacznego:-)

  • Reply
    ~Mami
    19 listopada 2014 at 19:05

    Do domowej kolekcji super słodyczy polecam sezamki http://prawdziwybiszkopt.blogspot.com/2014/11/sezamki.html

  • Reply
    Batoniki Bounty - przepis - Relaxtime
    21 marca 2019 at 12:59

    […] jakiś czas. Jest to druga wersja tych popularnych smakołyków na blogu (pierwszą znajdziecie tutaj). Znalazłam jeszcze jedną wersję i z chęcią ją przetestuję, żeby porównać wszystkie trzy. […]

  • Leave a Reply

    dziewiętnaście − cztery =