Batoniki Bounty (3)Kolejny przepis z cyklu zrób to sam, niekoniecznie kupuj w sklepie. Dla wszystkich wielbicieli kokosu i czekolady czyli popularnych batoników Bounty. Przepis podejrzałam na blogu Słodka Magia od Kuchni, a same batoniki wychodzą rewelacyjne i niczym nie różnią się od tych ze sklepu. Najwięcej pracy jaką przy nich mamy to obtaczanie ich w czekoladzie 🙂 Ale naprawde się opłaca. Polecam wszystkim.

Składniki na około 14 dużych sztuk:

– 2 białka

– 1,5 szklanki wiórek kokosowych

– 0,5 szklanki cukru

Polewa:

– 150 g czekolady 60% kakao (lub pół na pół z mleczną)

– 2 łyżki oleju (u mnie rzepakowy)

Białka, kokos i cukier wrzucamy do garnka z grubym dnem, lekko podgrzewamy i dokładnie mieszamy. Masa nie może być gorąca. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wilgotnymi rękami formujemy wybrany kształt i układamy na blaszce. Pieczemy 20 min w 130 stopniach. Studzimy najpierw 20 min w piekarniku a potem na blaszce. Gdy są już całkiem wystudzne szykujemy polewę. Czekoladę rozpuszczamy wraz z olejem i dokładnie mieszamy. Czekamy na moment, aż delikatnie zacznie tężeć. Przed wylaniem polewy na batoniki wstawiłam je na chwilkę do zamrażarki, by wylewana na nie polewa od razu zstygała. Polewałam je z wierzchu, a na końcu nabijałam każdy batonik na wykałaczkę i maczałam spód w czekoladzie. Odkładałam spowrotem na papier. Gdy czekolada zastygła: zaczynamy degustację 🙂

Tak jak wpominałąm wyszło mi 14 dużych batoników. Jeden to 165 kcal.

Batoniki Bounty (2)

Batoniki Bounty (1)

 

Smacznego!!!