Bez kategorii/ BROWNIES/ CIASTA I DESERY/ CZEKOLADOWE WYPIEKI

Migdałowe brownie z malinami

czekolada

Migdałowe brownie to ulepszona wersja klasycznego brownie. Czyli dużo czekolady i w tym przypadku dodatek mielonych migdałów. Maliny dla fajnego przełamania smaku. Poprzez dodatek migdałów, które są dość tłuste zmniejszamy ilość masła w przepisie. Dzięki temu wychodzi nam odrobinę zdrowsza wersja. Wszyscy wiedzą, że uwielbiam ciasta czekoladowe. W tym przypadku użyłam czekolady o jeszcze większej procentowej ilości kakao, mianowicie 80%. Jednocześnie zmniejszam ilość cukru. Nadal wychodzi przepyszne. Mokre, ciężkie i intensywne w smaku. Uwielbiam brownie i zawsze wszystkim polecam.

Migdałowe brownie przepis na blaszkę 20×20 cm:

Składniki:

  • 200 g czekolady
  • 80 g masła
  • 3 jajka w temperaturze pokojowej
  • 100 g cukru
  • 60 g mielonych migdałów
  • 20 g mąki pszennej
  • cukier waniliowy (opcjonalnie)
  • około 150 g malin (wymieszałam z borówką)

Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Przepis na migdałowe brownie jest dziecinnie prosty. Masło i czekoladę wrzucamy do garnuszka. Na wolnym ogniu podgrzewamy, żeby składniki się rozpuściły i dokładnie połączyły. Odkładamy do ostudzenia. Jajka łączymy z cukrem i krótko miksujemy. Tylko do momentu „rozkłócenia” jajek. Do jajek dodajemy czekoladę. Miksujemy. Do masy dodajemy resztę składników czyli migdały i mąkę. Miksujemy do połączenia składników. Masę wylewamy do foremki. Wciskamy w nią maliny i pieczemy w 160 stopniach przez 30 minut (piekarnik góra dół). Kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta. Nie pieczemy ciasta dłużej, ponieważ chodzi właśnie o efekt „mokrego” ciasta. Jeżeli jednak się zagapicie to w najgorszym wypadku ciasto będzie przesuszone. Czyli wyjdzie zwykłe czekoladowe. Dlatego właśnie uważam, że brownie jest idealne dla wszystkich dopiero zaczynających przygodę z pieczeniem.

Całe ciasto ma 2940 kcal. Jeżeli wykroicie 16 porcji to jedna będzie mieć 185 kcal, przy 20 porcjach jedna będzie mieć 147 kcal.

brownie migdałowe
Brownie migdałowe z malinami
brownie
Ciasto czekoladowo migdałowe
czekolada
Szybkie i proste brownie
migdały
Brownie – ciasto czekoladowo migdałowe
maliny
Maliny + czekolada + migdały

Smacznego!!!

Justyna

Ps. Źródło przepisu Moje Wypieki

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    Ola
    9 grudnia 2021 at 19:11

    Wciskamy w ciasto maliny a nie migdały chyba malutka pomyłka. Brownie wyglada przepysznie

    • Reply
      Justyna
      10 grudnia 2021 at 09:17

      🙂 Masz rację. Mój błąd, dziękuję za zwrócenie uwagi 🙂

    Leave a Reply

    trzynaście + 20 =