Migdałowe brownie to ulepszona wersja klasycznego brownie. Czyli dużo czekolady i w tym przypadku dodatek mielonych migdałów. Maliny dla fajnego przełamania smaku. Poprzez dodatek migdałów, które są dość tłuste zmniejszamy ilość masła w przepisie. Dzięki temu wychodzi nam odrobinę zdrowsza wersja. Wszyscy wiedzą, że uwielbiam ciasta czekoladowe. W tym przypadku użyłam czekolady o jeszcze większej procentowej ilości kakao, mianowicie 80%. Jednocześnie zmniejszam ilość cukru. Nadal wychodzi przepyszne. Mokre, ciężkie i intensywne w smaku. Uwielbiam brownie i zawsze wszystkim polecam.
Migdałowe brownie przepis na blaszkę 20×20 cm:
Składniki:
- 200 g czekolady
- 80 g masła
- 3 jajka w temperaturze pokojowej
- 100 g cukru
- 60 g mielonych migdałów
- 20 g mąki pszennej
- cukier waniliowy (opcjonalnie)
- około 150 g malin (wymieszałam z borówką)
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Przepis na migdałowe brownie jest dziecinnie prosty. Masło i czekoladę wrzucamy do garnuszka. Na wolnym ogniu podgrzewamy, żeby składniki się rozpuściły i dokładnie połączyły. Odkładamy do ostudzenia. Jajka łączymy z cukrem i krótko miksujemy. Tylko do momentu „rozkłócenia” jajek. Do jajek dodajemy czekoladę. Miksujemy. Do masy dodajemy resztę składników czyli migdały i mąkę. Miksujemy do połączenia składników. Masę wylewamy do foremki. Wciskamy w nią maliny i pieczemy w 160 stopniach przez 30 minut (piekarnik góra dół). Kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta. Nie pieczemy ciasta dłużej, ponieważ chodzi właśnie o efekt „mokrego” ciasta. Jeżeli jednak się zagapicie to w najgorszym wypadku ciasto będzie przesuszone. Czyli wyjdzie zwykłe czekoladowe. Dlatego właśnie uważam, że brownie jest idealne dla wszystkich dopiero zaczynających przygodę z pieczeniem.
Całe ciasto ma 2940 kcal. Jeżeli wykroicie 16 porcji to jedna będzie mieć 185 kcal, przy 20 porcjach jedna będzie mieć 147 kcal.
Smacznego!!!
Justyna
Ps. Źródło przepisu Moje Wypieki
2 komentarze
Ola
9 grudnia 2021 at 19:11Wciskamy w ciasto maliny a nie migdały chyba malutka pomyłka. Brownie wyglada przepysznie
Justyna
10 grudnia 2021 at 09:17🙂 Masz rację. Mój błąd, dziękuję za zwrócenie uwagi 🙂