Bez kategorii/ CIASTO FRANCUSKIE/ DESERY

Rurki francuskie z kremem cytrynowym

Nie macie pomysłu na smaczny i szybki deser dla siebie, znajomych lub dzieci??? Z przepisem na rurki francuskie z kremem cytrynowym wychodzę wam na przeciw 🙂 Zabrzmiało jak całkiem niezły slogan reklamowy 🙂 A tak na poważnie to rurki chciałam zrobić już wielokrotnie, ale nie udało mi się jeszcze kupić foremek, dzięki którym wykonanie takich rurek byłoby możliwe. Niezmiernie się ucieszyłam, gdy zobaczyłam w jakimś programie kulinarnym, że rurki z ciasta francuskiego przetrwają na zwiniętym papierze do pieczenia 🙂 W lodówce nadal miałam lemon curd, który posłużył za nadzienie cytrynowe, ale jeżeli nie macie go pod ręką możecie wykorzystać do tego celu po prostu bitą śmietanę. Orzeszki podprażyłam na patelni i gotowe 🙂 Rurki wyszły przepyszne. Zrobiłam dużo za dużo kremu, więc spodziewajcie się kolejnego wpisu z jakimś cytrynowym kremem, ponieważ mam zamiar go wykorzystać do samego końca.

Rurki francuskie z kremem cytrynowym

Składniki na około 6 rurek, myślę że można by pokroić ciasto w cieńsze paski i wyszłoby 8 porcji:

– 1 ciasto francuskie mrożone

– 100 ml śmietanki kremówki 36% + łyżeczka cukru pudru

– około 4 łyżki kremu cytrynowego lemon curd (opcjonalnie możecie nadziać rurki samą bitą śmietaną lub wymieszaną np. z mascarpone)

– garść drobno posiekanych migdałów

– papier do pieczenia

– białko lub żółtko do posmarowania rurek (użyłam białka, które miałam akurat w lodówce)

Jeden kawałek papieru do pieczenia wykładamy na blaszkę. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Papier do pieczenia kroimy na paski około 15 centymetrowe i zwijamy je lub lepiej powiedziane zgniatamy wzdłuż dłuższych boków. Nie uda nam się uzyskać idealnie gładkiej rurki, ale jak się nie ma co się lubi… 🙂 wszyscy wiemy co jest dalej. Ciasto francuskie kroimy w około 1,5- 2 cm szerokie paski i owijamy nim nasze rurki papierowe, tak aby każda kolejna warstwa nakładała się częściowo na poprzednią. Rurki układamy na blaszce, smarujemy białkiem lub żółtkiem i pieczemy około 15-20 minut, do ładnego zezłocenia. Poniżej znajdziecie kilka zdjęć poglądowych:

Sposób przygotowania rurek z ciasta francuskiego

Gdy tylko rurki delikatnie ostygną, ale nadal będą ciepłe zgniatamy papier po obu stronach rurki i delikatnie go wysuwamy. Odstawiamy rurki do ostudzenia. W tym czasie podgrzewamy patelnię i na gorącej podsmażamy migdały, do momentu zezłocenia. Nie zostawiamy orzechów na patelni ponieważ się spalą. Gdy mają odpowiedni kolor od razu przesypujemy je z patelni do ceramicznego pojemniczka lub szklanki. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i ewentualnie łączymy z kremem lemon curd. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego lub woreczka z wąską końcówką. Napełniamy rurki kremem gdy już ostygną, a brzegi maczamy w orzechach.

Ekspresowe rurki z kremem

Końcówki rurek maczamy w orzechach

Rurki zniknęły u nas już tego samego wieczoru 🙂 Jedna rurka to około 280 kcal (przy 6 sztukach)

Ekspresowe rurki z kremem

Ekspresowe rurki z kremem

Proste rurki z kremem

Proste rurki z kremem

Szybki i prosty deser

Szybki i prosty deser

Ciasto francuskie

Rurki francuskie z kremem cytrynowym

Smacznego!!!

Justyna

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

piętnaście − sześć =