W moim przekonaniu ciasto bez pieczenia nie należy do ciast najszybszych w wykonaniu. Bardzo często w ich skład wchodzi krem budyniowy, który po prostu musi ostygnąć, co zabiera nam czas. Z drugiej strony są to ciasta proste no i nie trzeba przy nich włączać piekarnika 🙂 Kokosowa zebra to taka troszkę inna odmiana rafaello na krakersach, a od strony przygotowania  prawie identyczna z przekładańcem z likierem jajecznym. Oba ciasta są zresztą bez pieczenia. Ciacho przesiedziało całą noc w lodówce i na drugi dzień miało konsystencję i smak wręcz idealny 🙂 Wyszło przepysznie. W oryginale środkowa warstwa przykryta jest niewielką ilością kwaskowatej konfitury dla złamania smaku. Nie miałam akurat żadnej pod ręką, ale w lodówce znalazłam lemon curd, który też się nadawał. Słodki kokos przełamany cytryną okazał się strzałem w dziesiątkę 🙂

Składniki na blaszkę 20×20 cm:

– 500 ml mleka

– 2 żółtka

– 2 łyżki mąki ziemniaczanej

– 2 łyżki mąki pszennej

– 2/3 szklanki cukru

– 50 g białej czekolady

– 150 g wiórek kokosowych (wsypałam niepełne 2 szklanki)

– 250 g miękkiego masła

Dodatkowo:

– około 250 g herbatników kakaowych

–  wiórki do posypania

– kwaskowaty dżem lub konfitura, ewentualnie lemon curd

Masło wyciągamy z lodówki, żeby zmiękło. Żółtka ucieramy z połową cukru na puszysta masę i wówczas dodajemy obie mąki oraz pół szklanki mleka (czyli 125 ml). Miksujemy wszystko, żeby nie było grudek. Do garnka wlewamy resztę mleka i resztę cukru. Gotujemy i mieszamy, żeby cukier się rozpuścił. Do gotującego się mleka wlewamy masę jajeczną, jednocześnie zmniejszając gaz na minimalny. Gotujemy ciągle mieszając, aż budyń mocno zgęstnieje. U mnie zajęło to około 2 minut. Odstawiamy budyń do całkowitego ostudzenia.

Po tym czasie ścieramy czekoladę na tarce z grubymi oczkami. Masło miksujemy, aż będzie jaśniejsze i konsystencją będzie przypominać krem. Wówczas dodajemy do niego po łyżce budyniu, za każdym razem krótko miksując (tylko żeby składniki się połączyły) – przy zbyt długim miksowaniu masa może się zważyć. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe i startą czekoladę i jeszcze raz miksujemy.

Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, tak aby papier wystawał poza ranty foremki (łatwiej będzie ciasto wyjąć). Na dnie układamy pierwszą warstwę herbatników, a na nie 1/3 część kremu. Przykrywamy drugą warstwą herbatników i znowu 1/3 część kremu. Jeżeli decydujemy się na konfitury lub lemon curd, to nakładamy jakieś 2 łyżki w tym momencie, czyli na drugą warstwę kremu. Znowu herbatniki i reszta kremu. Całość posypujemy wiórkami kokosowymi i wstawiamy na noc do lodówki, a minimum na kilka godzin.

Z foremki wykroiłam 14 porcji. Jedna to 380 kcal

Proste ciasto bez pieczenia
Proste ciasto bez pieczenia
Ciasto kokosowe bez pieczenia
Ciasto kokosowe bez pieczenia
Proste ciasto do kawy
Pyszne ciasto na niedzielę
Proste ciasto kokosowe do kawy
Ciasto bez pieczenia – kokosowa zebra

Smacznego!!!

Źródło przepisu: blog Di gotuje…

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz