Po raz kolejny sprawdza się fakt, że muffiny są dobre zawsze i wszędzie 🙂 A na dodatek są idealne gdy w lodówce i szafkach widnieją jakieś resztki. Ostatnia (już naruszona zębem czasu) cytryna, resztka nutelli (której nikt nie zdążył jeszcze wyskrobać ze słoika :-)), ostatnie jajko itd. I w ten własnie sposób w ekspresowym tempie powstają cytrynowe muffiny z nutellą.

Składniki na około 8 babeczek:

– 1 szklanka mąki

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 1/3 szklanki cukru

– pół szklanki jogurtu naturalnego

– 1 jajko

– 2 łyżki oleju

– wyciśnięty sok i skórka otarta z jednej cytryny

– około 8 łyżek nutelli ( u mnie 4 łyżki na środek i 4 na ozdobę)

Łączymy składniki suche, dobrze je mieszając: mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Następnie dodajemy składniki mokre: jogurt, jajko, olej i cytrynę. Całość mieszamy łyżką do połączenia składników. Przekładamy po jednej łyżce ciasta do papilotek, następnie nakładamy po łyżeczce nutelli i na wierzch znów ciasto (tak by całość sięgała 2/3 papilotki, ale ciasto powinno przykryć nutellę). Foremką można delikatnie potrząsnąć lub uderzyć nią o podłogę, wówczas ciasto równomiernie się rozłoży. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 min. Wierzch powinien być tylko delikatnie zarumieniony. Wystudzone muffiny przyozdabiamy resztą nutelli.

1 muffin to porcja około 200 kcal w zależności od tego jak dużo nutelli użyjecie 😆

Smacznego!!!