Dziś kolejny wpis z cyklu: co nowego na śniadanie. Jakiś czas temu mieliśmy taką zachciankę na naleśniki z nutellą. A właściwie była to zachcianka Mojej Drugiej Połówki, który stwierdził, że jeszcze nigdy takich nie jadł 🙂 Nie zastanawialiśmy sie długo i przygotowaliśmy je na śniadanie, chociaż zastąpiłyby spokojnie bardzo pożywny deser. Naleśniki w mojej wersji są dość grube (po pierwsza tak wygląda moja współpraca z patelnią, a po drugie lubię gdy ciasto jest mięsiste i sycące), a gdy dołożymy do tego nutellę to wyjdą dość kaloryczne, ale co tam, przecież nie jadamy ich codziennie 🙂
Składniki na 10 sztuk (dość grubych) naleśników:
– 2 szklanki mąki
– 3 jajka
– szklanka mleka
– szklanka wody
– łyżeczka cukru
– szczypta soli
– olej do smażenia
-mały słoiczek do nutelli (oczywiście nie zużyjemy całego)
Wszyskie składniki dokładnie łączymy mikserem. Patelnie rozgrzewamy i smarujemy ją odrobiną oleju. Porcję na jeden naleśnik wylewam z chochelki, rozprowadzając ciasto po patelni. Gdy naleśnik z jednej strony jest już złocisty, przekładamy go na drugą stronę i jeszcze chwilkę smażymy. Ciepłe naleśniki smarujemy dowolną ilścią nutelli.
Jeden naleśnik z ilością nutelli jak u mnie na zdjęciu to około 500 kcal. Pamiętajcie, że chyba więcej jak dwa nie da się zjeść 🙂
2 komentarze
Gosia
19 sierpnia 2016 at 15:04Robię takie naleśniki ale dodaję jeszcze na połowę naleśnika, pokrojonego w plasterki banana i naleśnika składam na pół. Najlepszy jednak naleśnik jest odsmażony na patelni z całym nadzieniem na odrobinie cukru czyli karmelu.
Naleśniki
21 września 2016 at 22:17Polecam , przepis wyszedł bardzo dobry 😉