Ciasto ze słonecznikiem i kremem karmelowym (1)Już od jakiegoś czasu chodziło za mną ciasto ze słonecznikiem, ponieważ niedość że nigdy takiego nie robiłam, to jeszcze nigdy takiego nie jadłam. A słonecznik sam w sobie bardzo lubię. Urodziny taty były ku temu bardzo dobrą okazją, ponieważ ciasto może spokojnie zastąpić torcik. Ciasto jest bardzo smaczne: jasny biszopt dobrze współgra z kremem karmelowym i karmelizowanym  słonecznikiem. Mam tylko jedno ale: ciacho wychodzi bardzo słodkie, więc polecam zmniejszć ilość cukru 🙂 Przepis znalazłam na blogu: Gotuj z cukiereczkiem, z jednym wyjątkiem: biszkopt został wykonany przez moją mamę z jej przepisu.

Składniki na blachę 35×25 cm:

Biszkopt:

– 4 jajka (białka i żółtka osobno)

– szklanka cukru + mały cukier waniliowy

– 1,5 szklanki mąki

– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

– 8 łyżek oleju

– 8 łyżek wody

Białka ubijamy na sztywno. Na końcu dodajemy oba cukry i miksujemy do momentu, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Do piany dodajemy żółtek dalej miksujemy, dodajemy mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy olej oraz wodę i jeszcze raz krótko mieszamy, do momentu połączenia składników. Blachę smarujemy masłem i wysypujemy delikatnie bułką tartą. Pieczemy 40-50 min w 180 stopniach (do tzw. suchego patyczka). Po wystudzeniu kroimy ciasto w poprzek na pół.

Krem karmelowy:

– 400 g masła

– 2 duże puszki masy kajmakowej

Masło ucieramy na puch. Na końcu dodajemy kajmak i krótko miksujemy. Większą częścią masy przekładamy ciasto, delikatnie dociskając górny blat. Pozostałą masę wykładamy na wierzch, tak by słonecznik miał się do czego “przykleić”

Karmelizowany słonecznik:

– 600 g słonecznika

– 240 g masła

– 1 szklanka cukru pudru

– 2 cukry waniliowe

– 4 łyżki mleka

Do większego rondelka wrzucamy cukry, mleko i masło. Całość zagotowujemy. Dodajemy słonecznik i gotujemy jeszcze 2 minuty, mieszajac od czasu do czasu. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia, rozkładamy słonecznik i pieczemy około 10 minut, obserwując by słonecznik się nie przypalił. Po ostudzniu kruszymy słonecznik na nasze ciasto . Ciacho najlepiej przechowywać w lodówce.

Z blaszki wyszło 35 sporych porcji. Jedna to 380 kcal.

Ciasto ze słonecznikiem i kremem karmelowym (4)

Ciasto ze słonecznikiem i kremem karmelowym (3)

 

Smacznego!!!