Oj już od dłuższego czasu zabierałam sie za to ciasto i w końcu postanowiłam, że akurat ten weekend będzie idealny. Nie pytajcie dlaczego, tak poprostu 🙂 Bo na sernik czekoladowy zawsze jest dobra pora 🙂 Do sernika użyłam tylko gorzkiej czekolady ale pomimo tego wcale nie wyszedł mocno wytrawny, jak sie na początku spodziewałam. Smakowo rewelacyjnie skomponował sie z ciasteczkowym spodem i śmietankową polewą. Robiłam już sernik czekoladowy na serkach Philadelphia i jednak wersja na twarogu dużo bardziej nam smakowała 🙂 Generalnie uwielbiam serniki ale ten czekoladowy jest napewno do powtórzenia ponieważ był pyszny 🙂

Składniki na tortownicę 20 cm:

Pamiętajcie aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową (należy minimum 3 godziny wcześniej wyjąć je z lodówki)

Spód ciasteczkowy:

– 200 g herbatników w czekoladzie

– łyżka kakao

– 60 g roztopionego masła

Herbatniki rozkruszamy na drobne okruszki w blenderze lub przy użyciu wałka. Dodajemy kakao, a na końcu masło. Mieszamy dokładnie by ciasteczka zostały dokładnie oblepione masłem. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia a boki smarujemy masłem. Ciasteczka wysypujemy do tortownicy i ugniatamy (np.szklanką) tworząc wyższe boki – u mnie do połowy wysokości foremki. Blaszkę wkładamy do lodówki i szykujemy masę serową.

Masa serowa:

– 400 g półtłustego twarogu

– 200 g mascarpone

– 3 duże jajka

– 3/4 szklanki cukru pudru (polecam dać tylko pół szklanki – no chyba że ktoś uwielbia bardzo słodkie)

– 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

– 80 ml śmietanki kremówki

– 100 g czekolady gorzkiej min 70% kakao

– łyżka kakao

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w garnku z grubym dnem, pod koniec rozpuszczania dodajemy kakao i energicznie mieszamy. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia (nie może zastygnąć).Ser miksujemy wraz z cukrem, ale tylko żeby usunać ewentualne grudki. Dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując. Na koniec dodajemy mąkę, czekoladę oraz śmietankę i jeszcze raz krótko miksujemy. Ciasto wylewamy na ciasteczkowy spód i pieczemy: najpierw 15 min w 180 stopniach, następnie przykręcamy piekarnik do 120 stopni i pieczemy jeszcze około 70 -80 min (cały wierzch ma być ścięty).

Polewa śmietankowa:

– 250 ml śmietany 15%

– 3 łyżki cukru pudru

Śmietanę dokładnie miaszamy z cukrem pudrem. Gdy nasz sernik jest upieczony wyjmujemy go z piekarnika , wylewamy na niego polewę i pieczemy jeszcze 10 min. Wyłączamy piekarnik i studzimy sernik około godziny przy otwartych drzwiczkach. Następnie wyjmujemy sernik i gdy całkowicie ostygnie wstawiamy go na kilka godzin lub całą noc do lodówki.

Z foremki wyszło 12 porcji. Nie były duże gdyż jeden kawałek był bardzo syty. Jedna porcja to 450 kcal.

Smacznego!!!

Serniki dla Miksera - edycja 1.14