Ciasto z jabłkami i czekoladową kruszonką to fajna odmiana klasycznych ciast ucieranych, których na blogu jest już kilka. Zazwyczaj jednak robiłam do niej klasyczną kruszonkę tak jak przy cieście ucieranym z owocami. Tutaj do kruszonki używa się płatek owsianych i czekolady. Przyznaje, że na po wyciągnięciu z piekarnika nie byłam z tej kruszonki zadowolona, ponieważ się „sypała”. Jak się okazało, wystarczyło odczekać, aż ciasto całkowicie ostygnie 🙂 Dzięki czekoladzie ciasto nabrało zupełnie innego smaku. Będę do niej wracać.
Ciasto z jabłkami i czekoladową kruszonką, składniki na foremkę 20×20 cm:
Ciasto ucierane:
- 140 g masła (w temperaturze pokojowej)
- 100 g cukru
- szczypta soli
- 3 jajka (w temperaturze pokojowej)
- 140 g mąki
- 30 g budyniu śmietankowego lub waniliowego (bez cukru)
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Kruszonka
- 35 g czekolady gorzkiej min. 75% kakao
- 70 g masła
- 70 g mąki
- 1 łyżka kakao
- 50 g cukru
- 40 g płatków owsianych
Dodatkowo
- około 0,5 kg jabłek
Jabłka obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w dowolnie grube kawałki. Pokroiłam swoje jabłka w ósemki.
Szykujemy kruszonkę. Masło z czekoladą rozpuszczamy w rondelku. Następnie dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na bok.
W misce miksujemy masło, aż będzie gładkie i zmieni kolor na lekko jaśniejszy. Dodajemy cukier i sól. Nadal miksujemy. Dodajemy po jajku, ciągle miksując. Pamiętajcie, że to jest ten moment kiedy ciasto może wyglądać jakby było zważone (to normalne). Na końcu dodajemy mąkę, budyń i proszek do pieczenia. Ostatni raz miksujemy do momentu połączenia składników.
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy na dno ciasto ucierane. Następnie wykładamy jabłka. Może być dość gęsto. Na końcu czekoladową kruszonkę.
Pieczemy w piekarniku góra dół, w 180 stopniach. Około 45 – 50 min.
Smacznego!!!
Justyna
PS. Składniki na kruszonkę znalazłam na blogu Domowe Wypieki
No Comments