Deser podwójnie musowy - czekoladowo brzoskwiniowy (4)A u mnie znowu deser 🙂 Tym razem jest to deser celowy, chciałam poprostu połączyć czekoladę z orzeźwiającą brzoskwinią. A że uwielbiam wszelkie musy czekoladowe, to dlaczego nie połączyć by takiego musu z innym musem: brzoskwiniowym. Połączyłam i wyszło 🙂 Wyszło naprawdę smacznie, orzeźwiająco i nie za słodko. Pomimo czekolady deser wyszedł dość lekki. Kalorii jest w jednym pucharku sporo, ale tylko dlatego, że moje porcje sa naprawdę duże 🙂 Z powodzeniem z podanych składników można wykonać 5 wcale nie małych deserów. U mnie wyszły: 3 🙂

Składniki na 3 duże pucharki:

Mus brzoskwiniowy:

– mały jogurt naturalny (około 120 ml)

– dwie połówki brzoskwini pokrojone w drobne kawałki ( u mnie brzoskwinia z puszki)

– około 300 ml soku spod brzoskwiń

– pół galaretki o dowolnym smaku (proszku)

Sok wraz z owocami podgrzewamy, dodajemy galaretkę i mieszamy do momentu jej rozpuszczenia. Jogurt miksujemy, wlewamy do galaretki i całość dokładnie mieszamy. Przelewamy do pucharków lub szklanek i odstawiamy do lodówki do momentu lekkiego zastygnięcia.

Mus czekoladowy:

– 1 jajko (białko i żółtko osobno)

– 100 ml śmietanki kremówki

– 70 czekolady

– 10 g masła

– 1 łyżka cukru

Masło rozpuszczamy wraz z czekoladą. Żółtko ubijamy z cukrem, z białka ubijamy pianę, a z kremówki bitą śmiatnę. Ubite zółtko mieszmy z czekoladą, nastepnie dodajemy bitej śmietany, a na końcu pianę z białek . Całość delikatnie mieszamy, przekładamy do pucharków na lekko zastygnięty mus brzoskwiniowy i znów odstawiamy deser do lodówki.

Do ozdobienia deseru użyłam plasterków brzoskwini oraz pokruszonych bez.

Tak jak już wspomniałam. Jeden pucharek jest dość kaloryczny – 480 kcal. Ale porcja jest naprawdę duża. Gdy zdecydujecie się na wykonanie 5 deserów z podanych składników, wówczas jedna porcja będzie miała 290 kcal.

Deser podwójnie musowy - czekoladowo brzoskwiniowy (2)

Deser podwójnie musowy - czekoladowo brzoskwiniowy (3)

 

Smacznego!!!