Ciasto czekoladowe to wypiek którego zdecydowanie mi tu na blogu brakowało. Ale nie chodzi o ciasto w stylu murzynka. To musiało być coś intensywnie czekoladowego, ciężkiego, raczej mokrego w środku. Coś w kierunku brownie, jak np. brownie z jabłkami. No i znalazłam. Ciasto wyszło rewelacyjne. Przekroiłam gdy było jeszcze ciepłe i faktycznie konsystencją przypominało raczej pudding. Wraz z stygnięciem, zmieniło konsystencje na bardziej zbite ale nadal „błotniste”. Pewnie owoce można by tu pominąć ale uważam, że przy takiej ilości czekolady są tu obowiązkowe. Fajnie równoważą smak 🙂
Ciasto czekoladowe składniki na tortownicę 19 cm:
- 140 g mąki
- 30 g kakao
- 190 g masła
- 150 g cukru
- 200 g czekolady gorzkiej minimum 65% kakao
- 280 ml wody
- 2 jajka
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- ok. 200 g malin (do ciasta i ozdoby)
- opcjonalnie: łyżeczka kawy rozpuszczalnej oraz łyżka alkoholu (pominęłam)
Wykonanie:
Ciasto jest naprawdę proste. Do garnka wrzucamy: masło, cukier, wodę i czekoladę. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia i połączenia składników, a następnie odstawiamy do lekkiego ostudzenia.
Jeżeli użyliśmy dużego garnka to do niego będziemy dorzucać resztę składników. Przy małym, musimy przelać naszą masę do większej miski. DO masy wbijamy jajka i mieszamy rózgą lub widelcem. Nie musimy używać miksera, żeby nie napowietrzać masy. Nie mieszamy długo. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao (ważne żeby je przesiać przez sitko) i znów krótko mieszamy rózgą.
Nastawiamy piekarnik na 170 stopni, a foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy połowę masy do foremki. Wykładamy maliny, tak żeby zajęły całą powierzchnie i wylewamy na nie resztę masy. Pieczemy 45 minut.
Smacznego!!!
Justyna
Źródło wpisu Moje Wypieki
2 komentarze
An etka
6 marca 2020 at 21:05Wygląda bajecznie ;)…
Justyna
9 marca 2020 at 08:49I bajecznie smakuje 🙂