Ciacho miało bardzo dużą szansę wylądować w kategorii szybkie i łatwe ciasta na niedzielę, spełnia jednak tylko połowę tego warunku. Jest bardzo łatwe do wykonania, jednak masa budyniowa potrzebuje chwile czasu zanim ostygnie, co niestety dyskwalifikuje ciasto w kategorii szybkości. Chociaż osobiście uważam, że i tak nie jest źle. W oryginale w skład masy wchodzi kisiel, którego jednak nie mogłam tutaj dostać. Zastąpiłam więc go klasyczną masą budyniowo – maślaną. Herbatniki nasączyłam malinową nalewką, ale oczywiście warto też zrobić wersję bezalkoholową. Już sobie wymyśliłam, że powtórzę to ciasto, zamieniając masę budyniową na cytrynową masę z lemon curd 🙂 Ja poszłam na łatwiznę i mój krem czekoladowo – orzechowy to najzwyklejsza w świecie nutella. Myślę jednak, że warto byłoby ja zastąpić jakimś kremem własnego wyrobu. Ciasto byłoby wtedy na pewno smaczniejsze i zdrowsze.

Składniki na blaszkę 20×20 cm:

Biszkopt orzechowy:

– 4 białka

– 4 łyżki cukru

– 3 łyżki mąki pszennej

– 80 g mielonych orzechów włoskich lub laskowych (według uznania)

– 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem budyniowy:

– 350 ml mleka

– 2 żółtka

– 2 łyżki mąki pszennej

– 1 łyżka mąki ziemniaczanej

– 2 łyżki cukru

– 140 g miękkiego miasta

Dodatkowo:

– 0,5 szklanki małej nutelli (około 100g)

– około 140 g herbatników pełnoziarnistych (wyszło mi chyba 12 sztuk)

– nalewka malinowa lub inny alkohol (ewentualnie coś bezalkoholowego np. herbata z cytryną)

Przygotowania zaczęłam od kremu. W tym celu połowę mleka wlałam do garnuszka i wsypałam do niego cukier, a do drugiej połowy dałam mąki z żółtkami i dokładnie wymieszałam aby nie było grudek. Mleko z cukrem zagotowałam i do gotującego sie dolałam pozostałe z mąkami. Gotowałam na małym ogniu, aż budyń zgęstniał. Oczywiście należy go co jakiś czas mieszać żeby sie nie przypalił. Budyń odstawiłam do ostudzenia, a zabrałam się za biszkopt orzechowy.

Foremkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Białka ubiłam i do ubitych dodawałam po łyżce cukru, miksowałam, aż piana była bardzo gęsta i lśniąca. Dodałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz zmielone orzechy i jeszcze raz krótko zmiksowałam, żeby składniki się połączyły. Masę przelałam do foremki i piekłam 15  minut w 170 stopniach. Odstawiłam do ostudzenia.

Gdy wszystkie elementy wystygły zmiksowałam masło na puch i dodawałam do niego powoli budyń. Na biszkopt orzechowy nałożyłam warstwę nutelli. Na niej poukładałam herbatniki, które nasączyłam nalewką malinową, a na końcu nałożyłam krem budyniowy. To co widzicie na wierzchu ciasta to roztarte pomiędzy palcami resztki herbatników oraz odrobina kakao.

Z foremki wykroiłam 12 porcji. Jedna to 280 kcal.

Deser podany na drewnianej desce dębowej
Deser podany na drewnianej desce dębowej
Kostka orzechowa przekładana nutellą
Kostka orzechowa przekładana nutellą
Biszkopt orzechowy z nutellą i masą budyniową: Polecam :-)
Biszkopt orzechowy z nutellą i masą budyniową: Polecam 🙂
Kostka orzechowa przekładana nutellą
Kostka orzechowa przekładana nutellą

Smacznego!!!

Źródło przepisu przed moimi zmianami: blog My dishes and sweets 

Zapisz