Ciasto ucierane z rabarbarem to nadal to samo ciasto ucierane, które już kilkakrotnie u mnie widzieliście. Różni się jedynie użytymi dodatkami czyli owocami. Raz były to truskawki, a raz maliny czy śliwki. Opcji jest wiele. Dziś padło na rabarbar. I to chyba dobrze bo nie wiem jak długo znajdziemy go jeszcze w naszych sklepach. A dodatkowo zbliża się sezon na truskawki 🙂 🙂 🙂 Więc z oczywistych względów wszyscy przerzucimy się na ten owoc 🙂 Uwielbiam ciasto ucierane za szybkość i prostotę jego wykonania. No i za kruszonkę, która jest obowiązkowa.

Składniki na szybkie ciasto ucierane z owocami na blaszkę 25×25 cm:

Kruszonka:

– 120 g mąki

– 80 g zimnego masła

– 40 g cukru pudru

Ciasto:

– 220 g masła – musi być w temperaturze pokojowej

– 160 g cukru

– szczypta soli

– 5 jajek

– 220 g mąki pszennej

– 50 g budyniu w proszku śmietankowego lub waniliowego

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

– około 500 g rabarbaru (waga przed obraniem)

– odrobina mąki do posypania

Rabarbar obieramy i obcinamy końcówki, a następnie obsypujemy delikatnie mąką. Wszystkie składniki na kruszonkę mieszamy i zagniatamy pomiędzy palcami, żeby składniki się połączyły. Odstawiamy na bok (odstawiam do lodówki). Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nastawiamy na 180 stopni.

Masło miksujemy na puch. Dodajemy cukier i sól. Znów miksujemy. Dodajemy po jajku i za każdym razem miksujemy. Masa może wyglądać jakby była zważona. Nie przejmujcie się tym, ponieważ tak ma być. Na końcu dodajemy mąkę z budyniem i proszek do pieczenia. Miksujemy jeszcze raz. Masę wylewamy na papier do pieczenia. Dość gęsto układamy owoce, można je nawet delikatnie wcisnąć w ciasto i posypujemy całość równomiernie kruszonką. Pieczemy w piekarniku o temperaturze 180 stopni 45 do 60 minut. Piekarnik góra – dół. Gdyby kruszonka zbyt się zarumieniła, można przykryć ciasto folia aluminiową (ja nie musiałam).

Ciasto ucierane z rabarbarem
ciasto ucierane
Ucierane z kruszonką
ciasto ucierane
Pyszne i szybkie ciasto
ciasto ucierane
Proste i szybkie ciasto na weekend

Smacznego!!!

Justyna