Bez kategorii/ CIASTA I DESERY/ CIASTA KRUCHE I TARTY

Tarta cytrynowa z czekoladą

Tarta cytrynowa z czekoladą

Tarta cytrynowa z czekoladą. Wiem, że mamy późną wiosnę, a właściwie prawie już lato 🙂 i duży dostęp do owoców, ale tym razem po prostu mieliśmy ochotę na coś słodkiego, czekoladowego i jednocześnie orzeźwiającego. Bo właśnie taka jest ta tarta. Klasyczny kruchy spód, krem na bazie lemon curd i mascarpone no i czekolada. Oczywiście największym plusem tego typu ciast jest dowolna możliwość ich modyfikacji. I dlatego moja kolejna tarta była identyczna, ale zamieniłam czekoladę na truskawki i listki mięty. Też wyszło przepysznie, a do tego wiosennie i kolorowo. Opcję z czekoladą zjedliśmy z mężem w domu, a opcja z truskawkami była rekwizytem na sesji zdjęciowej do mojego sklepu internetowego. Rekwizytem na tyle smacznym, że po sesji zjedliśmy prawie całą blaszkę 🙂 A więcej o sesji i sklepie internetowym dowiecie się już wkrótce 🙂

Tarta cytrynowa z czekoladą

Tarta cytrynowa z czekoladą

Składniki na tortownicę lub foremkę do traty o średnicy 30cm:

Ciasto kruche:

– 400 g mąki pszennej

– 80 g cukru pudru

– szczypta soli

– 200 g zimnego masła

– 2 żółtka

– 1 płaska łyżka śmietany 18%

Mąkę łączymy z cukrem pudrem i solą. Dodajemy pokrojone w plastry zimne masło i zagniatamy pomiędzy palcami, aż składniki się połączą i nie będą widoczne kawałki masła. Dodajemy żółtka i śmietanę i wyrabiamy ciasto. Gdyby było zbyt klejące dodajemy odrobinę mąki. Z ciasta tworzymy płaski dysk, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie możemy przygotować sobie lemon curd. A po tym czasie, smarujemy foremkę masłem i oprószamy mąką lub wykładamy papierem do pieczenia (w zależności czy mamy formę do tarty czy tortownicę). Ciasto wałkujemy na grubość około 3 mm i przekładamy do przygotowanej foremki. Dociskamy dokładnie brzegi ciasta do foremki i ewentualnie obcinamy nadmiar ciasta. Nakłuwamy go widelcem i wstawiamy po raz kolejny do lodówki na 30 min. Piekarnik nastawiamy na 220 stopni.

Ciasto, które wstawiamy do piekarnika musi być zimne, a piekarnik mocno rozgrzany, w ten sposób zapobiegamy nadmiernemu „spływaniu” ciasta z brzegów. Ciasto oprószamy delikatnie mąką i wykładamy papierem do pieczenia, na który wysypujemy ceramiczne kulki obciążeniowe lub ewentualnie groch czy ryż. Pieczemy 15 minut w 220 stopniach, po czym wyciągamy ciasto z piekarnika, ściągamy papier do pieczenia z obciążeniem i pieczemy jeszcze 7-8 minut zmniejszając piekarnik do 200 stopni. Odkładamy do ostudzenia.

Krem cytrynowy (lemon curd), około 450 g:

– sok i skórka otarta z 3 małych cytryn ( nie woskowanych i umytych)

– 3/4 szklanki cukru (ilość można zmieniać w zależności od upodobań)

– 2 jajka

– 2 żółtka

– 80 do 100 g masła (im więcej tym krem jest bardziej aksamitny no i maślany :-))

– 500 g mascarpone

Wszystkie składniki, oprócz mascarpone) umieszczamy w garnuszku który stawiamy na niewielkim ogniu. Na początku należy wszystko dobrze wymieszać tak aby składniki dobrze się połączyły. Doprowadzamy całość do wrzenia, mieszając od czasu do czasu, i zmniejszamy gaz na możliwie najmniejszy. Gotujemy jeszcze około 5 min dalej mieszając co jakiś czas. W tym czasie krem delikatnie zgęstnieję. Ściągamy z gazu i odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Krem przelewamy do wyparzonych słoiczków, które zostawiamy otwarte. Zamykamy szczelnie gdy całkowicie wystygnie i wstawiamy do lodówki.

Gdy krem i tarta ostygną, łączymy mascarpone z lemon curd i mieszamy delikatnie, np. widelcem. Nie zużyłam całego lemon curd, resztę która mi została odstawiłam do lodówki, gdzie może spokojnie posiedzieć do 10 dni. Oczywiście, jeżeli chcecie, żeby wasz krem był bardzo cytrynowy możecie zużyć całość 🙂

Polewa czekoladowa:

– 100 ml śmietanki kremówki 30%

– 75 g gorzkiej czekolady

Śmietankę delikatnie podgrzewamy na najmniejszym ogniu (nie gotujemy). Wrzucamy połamaną czekoladę i mieszamy do momentu rozpuszczenia czekolady i połączenia się składników. Zdejmujemy z palnika i gdy polewa lekko ostygnie i zacznie tężeć wylewamy ją na ciasto. Ciasto wstawiamy do lodówki i tam je przechowujemy.

Z foremki wykroiłam 10 dużych porcji. Jedna to około 650 kcal

Ciasto kruche z kremem cytrynowym

Pyszna tarta na każda okazję

Czekolada i cytryna: pyszne słodko-kwaśne połączenie

Tarta z mascarpone

Ciasto kruche w towarzystwie lemon curd, mascarpone i czekolady

Smacznego!!!

Justyna

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

You Might Also Like

4 komentarze

  • Reply
    gin
    13 czerwca 2017 at 10:29

    Mmm, musiała smakować obłędnie!
    Czekam niecierpliwie na więcej informacji o sklepie 🙂

    • Reply
      Justyna
      13 czerwca 2017 at 10:44

      Tarta była pyszna, a co do sklepu to liczę, że uda się ruszyć na początku lipca, a tymczasem zapraszam na mojego Instagrama, gdzie będę wrzucać zdjęci z zza kulis 🙂

  • Reply
    Moja pasja smaku
    15 czerwca 2017 at 11:29

    Prezentuje się obłędnie! Ale bym się w nią wgryzła!

    • Reply
      Justyna
      15 czerwca 2017 at 20:11

      Dziękuję bardzo i serdecznie polecam 🙂

    Leave a Reply

    trzy + 5 =