Bez kategorii/ BROWNIES/ CIASTA I DESERY/ CZEKOLADOWE WYPIEKI/ SERNIKI

Sernikobrownie

Zabierałam sie za to ciasto już od dłuższego czasu, ale z nie wiadomych mi przyczyn decyzja na jego zrobienie zawsze zostawała odkładana na później. Tym razem udało sie chyba dlatego, że na mascarpone kończyła sie data ważności. Przepis znalazłam na blogu Kuchenne Zabawy. Zrobiłam, spróbowałam i….przepadłam, odrazu żałując, że nie zrobiłam tego ciasta wcześniej. Od tej pory jest to mój faworyt wśród ciast. Jak dlla mnie „niebo w gębie”, pyszne, czekoladowe, ciężkie brownie i do tego ta warstwa serowa. Jak dla mnie rewelacja!!! A do tego jest naprawdę banalne w przygotowaniu. Hmm już się zastanawiam kiedy by go znów upiec 🙂

Składniki na blaszkę 20x20cm:

Na brownie:

– 100 g gorzkiej czekolady ( u mnie 70%)

– 125 g masła

– 4 małe lub 3 duże jajka

– 3/4 szklanki cukru

– 1/2 szklanki mąki

– jeden mały cukier waniliowy

– kieliszek alkoholu (pominęłam)

– łyżka soku z pomarańczy

Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w garnuszku. Jajka miksujemy chwilkę z cukrami. Dodajemy mąkę, czekoladę i sok. Jeszcze raz wszystko miksujemy,

Masa serowa:

– 500 g sera białego ( połączylam 250 g mascarpone z 250 g sera typu Quark)

– 1/2 szklanki cukru

– 1 mały cukier waniliowy

– 2 jajka

Wszystkie składniki ucieramy razem w jednej misce, aż do momentu powstania gładkiej masy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wylewamy 3/4 ciasta brownie, następnie całą masę serową. Na wierzch pozostałą część ciasta brownie (polecam wylewać ciasto z miski cienką strużką, pokrywając całe ciasto. Ciężko jest rozsmarować je łyżką po powierzchni sera). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 60 min (po 40 min przykryłam ciasto folią żeby góra się nie przypaliła)

Z foremki wyszło 14 przepysznych porcji. Jedna to 320 kcal. Kaloryczność zmniejszycie używając do masy serowej tylko sera białego, a nie tak jak ja mascarpone.

Smacznego!!!

You Might Also Like

21 komentarzy

  • Reply
    ~studentka na diecie
    10 stycznia 2014 at 10:04

    Kiedyś też jadłam takie ciacho, racja – jest przepyszne! ;D

  • Reply
    ~Monika
    10 stycznia 2014 at 10:45

    Jak się cieszę, że smakowało.
    Ja jutro będę robić znowu.
    Pozdrawiam

    • Reply
      Justyna
      10 stycznia 2014 at 22:03

      To jest ciasto do bardzo częstego powtarzania:-)

  • Reply
    ~Nashelly
    10 stycznia 2014 at 16:35

    Wygląda pysznie 😉 Uwielbiam sernikobrownie!

  • Reply
    aneta.mularska
    10 stycznia 2014 at 17:55

    widzę, że też lubisz piec ciasta 🙂 Twoje ciasto wygląda bardzo apetycznie, skorzytam z przepisu. Zapraszam na moja pyszną szarlotkę z budyniem 🙂 http://czujeimysle.blog.pl/

  • Reply
    ~megii013
    10 stycznia 2014 at 18:18

    pysznie wygląda, świetne połączenie)))

  • Reply
    ~mkozlowska
    10 stycznia 2014 at 21:48

    Wygląda cudnie 🙂 Pycha <3
    Pozdrawiam

  • Reply
    ~Embargo89
    10 stycznia 2014 at 23:50

    Wygląda a i pewnie smakuje wyśmienicie. Kiedy juz drogie panie przyrządzicie i zjecie ze smakiem powyższe ciasto, zapraszam na mój blog. Tematyka bloga jest dbałość o szczupłą sylwetke 😀 pozdrawiam!

    • Reply
      Justyna
      11 stycznia 2014 at 13:30

      Ciekawy blog, z chęcią zajrzę

  • Reply
    dreamrock
    12 stycznia 2014 at 05:31

    Wszystko pięknie, ale jest jeden problem – strasznie tuczące. A ja odchudzam się, nie dla mnie te pyszności 🙁

    • Reply
      Justyna
      12 stycznia 2014 at 07:51

      Pamiętaj że gorzka czekolada jest bardzo zdrowa. W cieście można zmniejszyć ilość cukru do minimum a ser i mascarpone zastąpić chudym serkiem śmietankowym. Kaloryczność będzie dużo mniejsza, a w smaku dalej pysznie:-)A jedna porcja takiego sernikobrownie jest i tak mniej tucząca niż np. jabłecznik na kruchym cieście.

  • Reply
    ~Mirabelle
    12 stycznia 2014 at 20:18

    O jeju!!! Takie cuda, a już po świętach i wypadałoby się odżywiać zdrowiej. No ale co zrobić gdy kusi 🙂 Pozdrawiam

  • Reply
    Kapuczina
    12 stycznia 2014 at 21:25

    Ładnie się prezentuje, napewno go zrobię ;)) ciekawe jak ze smakiem 🙂 zapraszam do siebie 🙂

    • Reply
      Justyna
      12 stycznia 2014 at 21:53

      Smak powala – gwarantuję:-)

  • Reply
    ~Pola
    13 stycznia 2014 at 01:33

    Ojej! wygląda genialnie! i tak też musi smakować. 🙂

    Zapraszam na mojego nowego bloga: http://oneworld-blog.blogspot.com/

  • Reply
    ~Sophia
    14 stycznia 2014 at 19:14

    Mmmm, wygląda smakowicie 🙂

    • Reply
      Justyna
      14 stycznia 2014 at 19:38

      Nie tylko wygląda:-) Był też przepyszny:-)

  • Reply
    ~Asia
    15 stycznia 2014 at 09:40

    Upiekę, już mam na nie ochotę. Mam nadzieję, że moje też wyjdzie takie ładne jak Twoje haha 😉
    Pozdrawiam

    • Reply
      Justyna
      15 stycznia 2014 at 10:58

      Życzę powodzenia i daj znac jak poszło:)

  • Reply
    Ola
    23 lipca 2019 at 12:52

    Ja mam pytanie, co to jest jest ten ser typu Quark? Czy to zwykly twarog, czy taki z wiaderka? W internecine wyczytalam, ze niekotrzy pizza, ze to bardziej cos w stylu serka homogenizowanego. Niestety mam dwie lewe rece do gotowania, ale chcialabym sie czegos nauczyc, a tutaj ciagle jakies przeszkody ;D

    • Reply
      Justyna
      25 lipca 2019 at 09:00

      Najlepiej jak skorzystasz z gotowego sernika na serniki, takiego z wiaderka. Na początek w zupełności wystarczy 🙂 A serek typu Quark to mniej zwarty twaróg. Pozdrawiam

    Leave a Reply

    jedenaście − 5 =