Jak doskonale wiecie moim wypiekom drożdżowym daleko do doskonałości 🙂 I w sumie nigdy nie byłam ich wielkim fanem. Jednak ostatnio dzięki blogowi Abc Mojej Kuchni przekonałam się, że czasem cuda się zdarzają 🙂 Znalazłam tam przepis na brioszki błyskawiczne (ciasto wyrasta tylko po wyrobieniu), który okazał się strzałem w dziesiątkę, ponieważ po raz pierwszy wyszły mi pyszne, męciutkie i pulchne bułki, które smakowały dosłownie wszystkim. Poza tym podoba mi się, że omijamy dwie fazy wyrastania: rozczynu i gotowych bułek, dzięki czemu maksymalnie skracamy czas pracy przy nich.
Składniki na 15 sztuk:
– 250 ml mleka
– 0,5 kg mąki
– 4 żółtka
– 40 g drożdży świeżych
– pół łyżeczki soli
– 4 łyżki cukru
– 100 g masła (rozpuszczonego i ostudzonego)
– 15 śliwek
– roztrzepane jajko do posmarowania bułek
Kruszonka:
– 15 g masła
– 2 łyżki cukru
– 3 łyżki mąki
Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i wyciągamy pestki. Przygotowujemy kruszonkę: w tym celu łączymy wszystkie składniki przecierając je przez palce. Mleko podgrzewamy (powinno być ciepłe, a nie gorące) i rozpuszczamy w nim drożdże wraz z cukrem dokładnie mieszając. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i żółtka. Wlewamy mleko i wyrabiamy gładkie ciasto. Pod koniec wyrabinia partiami dodajemy masło. Dalej dokładnie wyrabiamy. Im więcej ciasto będzie miało pęcherzyków tym będzie pulchniejsze. Ciasto odstawiamy, przykryte ściereczką do podwojenia objętości (jedyna faza wyrastania). Po tym czasie dzielimy ciasto na 15 porcji. Każdą „spłaszczamy” w rękach i układamy na niej po dwie połówki śliwki. Ciasto sklejamy (podobnie jak na pierogi) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (sklejeniem do dołu). Bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w 170 stopnich około 30 min (piekłam na dwa razy: w blaszcze 25×25 cm gdzie zmieściłam 9 bułek po 3 w rzędzie i w tortownicy o średnicy 25 cm gdzie umieściłam pzostałe 6 sztuk).
Jedna brioszka to 260 kcal z kruszonką lub 220 kcal bez kruszonki.
Smacznego!!!
7 komentarzy
~gin
10 października 2014 at 01:21Wyszły Ci wspaniałe! 🙂
~Marek
29 października 2014 at 20:02Brioszki ładne… tylko ile tego mleka?
Pozdrawiam Marek
Justyna
29 października 2014 at 23:28Marku, dziekuje bardzo za zwrócenie uwagi:-) Mleko zostało z niewiadomych przyczyn pominięte, ale błąd już naprawiłam. Do przepisu dodajemy 250 ml. Pozdrawiam serdecznie
~Marek
1 listopada 2014 at 17:58Pyszne bułeczki… 🙂
~Beata
15 stycznia 2015 at 22:11Zrobiłam i są bardzo smaczne! A na dodatek szybko!
Justyna
15 stycznia 2015 at 22:28Bardzo sie cieszę, że posmakowały:)
Bułki drożdżowe - sprawdzony przepis!! - Relaxtime
12 marca 2019 at 13:27[…] na bułki drożdżowe ? Cieszy mnie to niesamowicie ponieważ do tej pory, oprócz szybkich brioszek, drożdżowe nie za bardzo mi wychodziły. Tymczasem spodobało mi się tak bardzo, że w ciągu […]