Z powodu pernamentnego niedoczasu w jakim ostatnio żyję, wszystkie szybkie desery i ciasta są przeze mnie bardzo mile widziane 🙂 A te rogaliki szykuje sie tak szybko, że rodzina pytała mnie po kilka razy “kiedy ja to piekłam”. Prawda jest taka, że rogaliki są przygotowane z półproduktu, bo ciasto francuskie właśnie takim jest. Ale nie oszukujmy się, własnoręczne przygotowanie ciasta francuskiego zajęłoby nam wieki. I gdyby miał to być jakiś popisowy, ważny deser, można by ten czas zainwestować. Ale w przypadku gdy mamy akurat ochotę na coś słodkiego do kawy, ciasto francuskie ze sklepu w zupełności wystarczy i wątpie, żeby ktoś miał z tego powodu narzekać 🙂 Jako nadzienie wykorzystałam nutellę i jabłka. Ale może to być jakikolwiek słodki krem i inne owoce lub np. dżem.

Składniki na około 15-16 rogalików:

– opakowanie ciasta francuskiego

– łyżka kremu czekoladowego typu nutella

– 2 jabłka (opcjonalnie cukier do smku)

Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę (lub ścieramy na tarce z grubymi oczkmi). Podsmażamy, dodając ewentualnie odrobinę cukru, przy kwaśnych jabłkach. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Ciasto francuskie rozwijmy i kroimy na pół, wzdłuż dłuższego boku. Na każdym z prostokątów wykrawamy względnie równe trójkąty. Każdy smarujemy odrobiną kremu i nakładamy łyżeczkę jabłek. Zwijamy wzdłuż dłuższego boku i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20-25 minut, do zezłocenia sie rogalików. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Szybkie rogaliki
Deska do serwowania
Pyszne rogaliki z jabłkami
Drewniana deska slep10x.pl
Proste rogaliki z ciasta francuskiego

Smacznego!!!

Justyna