Przepyszny sernik o smaku popularnego deseru “tiramisu” był moim ciastem świątecznym i chyba nie skłamie jeżeli powiem, że smakował naprawde wszystkim 😋😋😊 Spód to czekoladowe ciasto ucierane oraz biszkopty nasączone kawą i amaretto. Do tego masa serowa no i czekolada na wierzchu ( musiała być 😉) Całość naprawdę rewelacyjna. Spód piekłam dłużej niż w oryginale, ale o dziwo te biszkopty na wierzchu nawet się nie zarumieniły ( o co się obawiałam). Polecam wszystkim wielbicielom serników i/lub tiramisu 😉😉 i nie tylko im, ponieważ jest to świetna alternatywa dla klasycznych serników

Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm (piekarnik góra-dół)

Spód:

– 70 g gorzkiej czekolady

– 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (proszek)

– 2 łyzki amaretto

– 65 g masła

– 50 g drobnego cukru

– 1 jajko

– 30 g mąki pszennej

– ok. 13-15 okrągłych biszkoptów

– kawa do nasączenia biszkoptów

Kawę mieszamy dokładnie z Amaretto. Czekoladę rozpuszczamy. Masło ucieramy z cukrem na jasną i puszysta masę. Dodajemy mąkę, czekoladę, jajko oraz kawę z Amaretto. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do foremki i układamy w niej jeden obok drugiego, biszkopty, delikatnie wciskając je w ciasto. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu nasączamy biszkopty kawą (po łyżeczce kawy na biszkopt) i szykujemy mase serową.

Masa serowa:

– 700 g twarogu

– 300 g mascarpone (lub po prostu 1 kg twarogu)

– 1,5 szklanki cukru

– 3 łyżki maki ziemniaczanej

– 125 ml śmietanki  kremówki

– 5 jajek

– 2 łyżki Amaretto

Wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w kremówce. Do miski przekładamy twaróg i mascarpone delikatnie miksujemy dodając jajko po jajku. Na koncu dodajemy kremówkę z maką, cukier i amaretto. Krótko miksujemy tylko do momentu połączenia składników. Przelewamy na spód i pieczemy najpierw 15 min w 170 stopniach a następnie 90 min w 120 stopniach. Studzimy w uchylonym piekarniku. Gdy sernik jest już zimny szykujemy czekoladową polewę.

Polewa 

– 100 g czekolady deserowej

– 100 ml śmietanki kremówki

Kremówkę podgrzewamy i do ciepłej wrzucamy połamaną czekoladę. Mieszamy do momentu rozpuszczenia czekolady i dokładnego połączenia składników. Polewę przelewamy na sernik i wstawiamy go do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień 🙂

Sernik o smaku tiramisu
Ciasto podane na drewnianej desce
Orzechowyy blok do krojenia i serwowania

Smacznego!!!

Justyna

Źródło wpisu: ostranaslodko.pl